5 tips voor het isoleren van je huis
Een eenvoudige en heel doeltreffende manier om je huis energiezuiniger te maken is het isoleren van je huis. Voor isolatie heb je heel wat verschillende opties, zoals dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie. Hoewel isolatie aanbrengen een vrij eenvoudige ingreep is vergeleken met andere energiebesparende maatregelen, is een goede voorbereiding wel noodzakelijk. Daarom geven wij je alvast 5 praktische tips om jouw duurzame isolatie aan te brengen!
Tip 1: Controleer mogelijke subsidies
Vanuit de landelijke overheid of de gemeente worden regelmatig verschillende subsidies beschikbaar gesteld wanneer je je huis wilt gaan verduurzamen. Een van die subsidies is de Subsidie voor duurzame energie (ook wel ISDE genoemd). Je kunt hier allerlei energiebesparende maatregelen mee treffen, waaronder dus ook isolatie. Let wel op dat je alleen aanspraak kunt maken op de subsidie wanneer je ten minste twee isolatiewerken laat uitvoeren, of naast de isolatie ook een andere energiebesparende maatregel zoals een warmtepomp of een zonneboiler aanschaft. Ook goed om te weten is dat deze subsidie alleen achteraf aan te vragen is.
Tip 2: Controleer de huidige isolatie
Is je huis al eens eerder voorzien van isolatie op de plaats die jij nu voor ogen hebt? Het is dan niet altijd mogelijk om hier direct een nieuwe isolatielaag bij aan te brengen in de vorm van na-isolatie. Een extra laag isolatie kan ervoor zorgen dat al het vocht uit je woning hier condenseert, de constructie van je huis aantast en waardoor houtrot ontstaat. Daarom is het inschakelen van een expert of deskundige in dit geval geen overbodige luxe.
Tip 3: Controleer de gebreken van je huis
Isolatie kan alleen zijn werk goed doen als je huis verder geen grote problemen heeft. Denk bij gebreken aan lekkages, vochtplekken of houtrot. Deze gebreken kunnen er namelijk voor zorgen dat de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal hard achteruit gaat, waardoor je maar weinig profijt zult hebben van de isolatie.
Tip 4: Kies de hoogste isolatiewaarde
Je hebt ontzettend veel verschillende materialen om uit te kiezen wanneer je je huis gaat isoleren. Om tussen alle bomen het bos nog te kunnen zien, is een eigenschap van al die materialen erg belangrijk: de R-waarde. Die geeft namelijk aan hoe goed iets isoleert, waarbij een hogere R-waarde staat voor een hogere isolatiewaarde. Kies bij voorkeur dus voor het meest geschikte materiaal voor jouw woning dat ook de hoogste R-waarde heeft.
Tip 5: Stimuleer de ventilatie
Bij isolatie is het ten slotte belangrijk dat je de woning 24/7 kunt ventileren. De meeste gerenommeerde isolatiebedrijven helpen je hier graag bij door ook ventilatieadvies te geven. Dit is met name belangrijk bij oudere huizen. Die hebben van nature veel kieren waardoor de ventilatie automatisch goed verloopt, maar door het huis te isoleren zal deze natuurlijke ventilatie stagneren. Het is dus belangrijk om goede informatie in te winnen over hoe je de woning na de isolatie het beste kunt blijven ventileren.