5 tips om je energieverbruik te verlagen

Je houdt je vaste lasten iedere maand het liefst zo laag mogelijk. Op deze manier houd je meer geld over voor een eerstvolgende vakantie, voor de aankoop van nieuwe elektronica, enzovoorts. Een van de vaste lasten waarop je relatief makkelijk kunt besparen zijn de lasten voor je energieverbruik. In dit artikel vind je vijf handige tips, die je helpen om je energieverbruik terug te dringen en daarmee te besparen op de kosten.

Tip 1: kies voor een andere energieleverancier

Het loont om een online vergelijker te gebruiken, wanneer je wilt weten over je huidige energieleverancier de goedkoopste is. De kans is relatief groot, dat er goedkopere alternatieven zijn. We sluiten ons contract vaak af bij de aankoop of het huren van een woning en vergeten hier vervolgens nog naar om te kijken. Via de enerigievergelijker van IkVergelijkOnline.nl kun je eenvoudig diverse leveranciers met elkaar vergelijken en scoor je altijd de beste deal.

Tip 2: investeer in zonnepanelen

Koop geen energie, maar wek het zelf op met zonnepanelen! De gemiddelde prijs van zonnepanelen is gedaald, terwijl het rendement hiervan juist steeg. Er zijn verschillende partijen die bij je thuis langskomen om te berekenen hoeveel energie jij maandelijks kunt besparen met zonnepanelen.

Tip 3: verbeter de isolatiewaarde van je huis

Een derde optie is het verbeteren van de isolatiewaarde van je woning. Dit betekent bijvoorbeeld dat je de spouwmuur isoleert, dat je de ruiten vervangt voor glas met een hogere Ug-waarde, enzovoorts. Net als bij de zonnepanelen is het verstandig je persoonlijk te laten adviseren over de mogelijkheden die je hierbij hebt.

Tip 4: draag een warme trui in de herfst

Het is verleidelijk om de kachel al snel in te schakelen als het buiten kouder begint te worden. Voordeliger is het echter om een warme trui aan te trekken en de kachel nog even uit te laten staan.

Tip 5: maak gebruik van een tijdschakelaar voor je lampen

De kans is groot dat je de lampen af en toe vergeet uit te schakelen. Je bent al boven en vergeet dat de lampen beneden nog branden, of vertrekt van huis en ziet pas bij thuiskomst dat er nog een lamp was ingeschakeld. Met een tijdschakelaar voorkom je dit. Je kunt de tijdschakelaar zo instellen, dat de lampen op een vast moment in- en uitschakelen.