Tips voor het zelf maken van een konijnenhok
Een konijnenhok in de tuin is uiteraard een leuke aanvulling, zeker als je nog jongere kinderen thuis hebt. Het maken van een stevig hok is niet echt moeilijk als je rekening houdt met een aantal simpele zaken. Gebruik altijd de juiste materialen en gereedschappen. Om het zaagwerk wat efficiënter te laten verlopen, kan je bijvoorbeeld eens op Zaagwijzer.nl kijken. Voor een goede tekening van een konijnenhok kan je op het internet vaak gratis terecht. Waarom zou je immers het wiel opnieuw uitvinden. Lees voordat je aan de slag gaat onderstaande tips nog even door.
1. Hoe groot moet het hok worden?
Uiteraard is het eerste waarbij je hier rekening moet houden het aantal konijnen dat je in het hok wil plaatsen. Konijnen zijn redelijk sociale dieren maar kunnen ook niet zomaar bij elkaar worden gezet. Ze hebben ook een bepaalde persoonlijke ruimte nodig. Voor een gemiddeld konijn moet je minimaal 1,25 m2 rekenen in een hok. Ga je een konijnenhok zelf maken, dan zal je dus eerst het formaat van het hok moeten bepalen.
2. Maak het hok niet te hoog of diep
Af en toe zullen de konijnen uit het hok gehaald moeten worden. Om de dieren niet te schuw te maken, moet dat eenvoudig gaan. Om die reden moet je het hok bij voorkeur niet dieper maken dan 75 centimeter of hoger dan 50 centimeter. Met die maten kan je een konijn makkelijk oppakken als dat nodig is.
3. Gebruik draadgaas
Een konijnenhok met kippengaas is bepaald geen goed plan. Dat is gewoon niet sterk genoeg voor konijnen en bezwijkt al gauw aan hun geknabbel. Kies daarom voor gegalvaniseerd draadgaas. Dat is bestand tegen het geknaag en kan ook het gewicht aan als een stevig konijn zich tegen het gaas drukt. Draadgaas kan je in het algemeen alleen bij dierenspeciaalzaken kopen.
4. Let op de bodem
De bodem moet ook beschermd worden, omdat konijnen nu eenmaal ook goed in het graven zijn. Daarvoor kan je ook draadgaas gebruiken, maar niet dezelfde maat als voor de zijkanten. Voor de zijkanten zijn mazen van 2,5 x 5 centimeter voldoende. Voor de bodem heb je kleinere mazen nodig van circa 1,25 x 2,5 centimeter. Hiermee bescherm je de poten van de konijnen.
5. Gebruik stevig hout voor het frame
Om het hok voldoende stevigheid te geven, moet je het juiste hout gebruiken. Daarbij zijn konijnen flinke knagers en moet je ook daarmee rekening houden. Onbehandeld grenen is een goede optie. Grenen is redelijk goed bestand tegen het klimaat in Nederland en het is onbewerkte staat ook niet giftig voor konijnen. Controleer af en toe de staat van het hout als je een uitbraak wil voorkomen. Met het juiste gereedschap staat het konijnenhok als een huis.
6. Multiplex voor het dak
Multiplex koop je meestal in grote panelen. Behalve voor het dak kan je het ook als vloer gebruiken op plaatsen waar geen gaas is aangebracht op de bodem. Kies voor de betere kwaliteit multiplex zonder grote knoesten of rafels. Meestal kan je dit herkennen aan de gouden of rode kleur van het materiaal. Dat staat ook nog eens elegant bij je zelfgebouwde konijnenhok.