Duurzaamheid in de bouwsector: maatregelen voor een goede afvalscheiding
Elk bedrijf is verantwoordelijk voor een goede afvalscheiding. Hierdoor draag je namelijk bij aan een duurzamere wereld. Afvalstromen die goed worden ingezameld, kunnen namelijk weer gerecycled worden tot nieuwe grondstoffen. Dit betekent dat het afval niet verbrand hoeft te worden, maar dat er ook geen nieuwe grondstoffen geproduceerd hoeven te worden, wat beiden zeer slecht is voor het milieu. Het is daarom belangrijk dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. Ook op de bouwplaats kun je dit eenvoudig doen met een paar simpele maatregelen.
Afval scheiden op de bouwplaats
Met slechts een paar simpele maatregelen kun je al zorgen voor een betere scheiding van afval in de bouwsector en dat er zo min mogelijk afval terechtkomt in je restafval container van MilieuServiceNederland. Er wordt met veel materialen gewerkt in de bouw en er komt dan ook veel bij het afval terecht. Elk jaar worden er enorme hoeveelheden afval weggegooid. Zorg er daarom dus voor dat jij en je werknemers de afvalstromen goed apart van elkaar inzamelen om zo gerecycled te worden.
De juiste maatregelen in de bouwsector
Met de maatregelen maak je jezelf en je collega’s een stuk makkelijk om correct afval in te zamelen.
- Zorg er ten eerste voor dat iedereen op de hoogte is van de maatregelen. Hierdoor voelt iedereen binnen het bedrijf een verantwoordelijkheid voor het correct inzamelen van het afval.
- Ten tweede is het inzamelen van afval en correct inzamelen teamwerk. Zorg dat iedereen op de hoogte is en samen wil werken aan een betere toekomst.
- Zorg dat je duidelijk afvalcontainers op de bouwplaats hebt staan. Je kunt deze bijvoorbeeld aanschaffen in diverse kleuren zodat het goed duidelijk is welke afvalstroom in welke container thuishoort. Niet alleen kleuren kunnen hierbij helpen, maar ook duidelijke borden met teksten. Voorzie de containers ook met handige lijsten die precies uitleggen wat er wel en niet in de containers mogen. Er zijn namelijk veel misverstanden wat er wel en niet in thuishoort.
Ten slotte is het belangrijk dat het afval dat de 1100 liter container ingaat goed wordt klein gemaakt. Zorg dat de containers goed aangestampt worden. Veel containers zijn namelijk vaak maar voor de helft gevuld voordat ze afgevoerd worden.