Alles wat je moet weten over ATEX

Alles wat je moet weten over ATEX

Bij een ontploffingsgevaarlijke omgeving is goed opgeleid personeel en duidelijke regels hanteren natuurlijk belangrijk. Daarmee voorkom je het risico op ongevallen of onveilige situaties. Dit is precies waar ATEX voor staat. Mensen opleiden om op gevaarlijke plekken aan het werk te kunnen zodat ze weten waar de risico’s liggen.

Het is dus heel specifiek werk waarbij je met alle mogelijke risico’s van het vak rekening moet houden. Het is voor deze werkplekken dan ook verplicht om je strikt aan al de veiligheidsmaatregelen te houden. Om ongelukken of erger te voorkomen. Waarbij je verzekerd bent dat alles dus door professionals zal worden verricht.

ATEX Norm

De ATEX norm is in Europees verband geregeld. Het is dan ook strikt opgenomen in de arbowet waardoor iedere werknemer op deze werkplekken met de nodige risico’s moeten voldoen aan de richtlijnen.

Er zijn binnen de ATEX norm verschillende richtlijnen waarmee je te maken hebt. Het is heel goed om te weten wat er uiteindelijk verwacht kan worden. Van de werknemers maar ook van het bedrijf waarvoor deze regels gelden. Maar ook voor de materialen waarmee gewerkt moet worden, zoals bijvoorbeeld ATEX gereedschap.

ATEX Certificering

Een bedrijf met de nodige risico’s moet natuurlijk ook gecertificeerd zijn. Om te voorkomen dat er ongelukken voorkomen maar ook vanuit veiligheid als oogpunt. Er vind met heel grote regelmaat controle plaats.

Waarbij een bedrijf die niet langer voldoet aan de certificering en normen een boete kan verwachten. Deze boetes kunnen flink oplopen, vaak tot tonnen omdat er ook de nodige risico’s verwacht worden. Uiteraard moet er tijdens de werkzaamheden ook gewerkt worden met het juiste gereedschap met ATEX certificering. In de webshop van Duspra vind je een uitgebreid assortiment ATEX gecertificeerde gereedschappen van bekende merken als: Rust, Chicago Pneumatic, Cengar en Spitznas. Van ATEX verlichting en lampen tot ATEX boormachines en ander gereedschap. Zo vind je voor elke klus wel het juiste gereedschap waarmee je veilig en volgens de regelgeving kunt werken.