Belang goede montage zonnepanelen

Het belang van een goede montage van zonnepanelen

Heb je de keuze gemaakt voor zonnepanelen, dan is het natuurlijk belangrijk dat de panelen goed geïnstalleerd worden. Dit is om meerdere reden van belang. Hieronder lees je waarom een goede montage zo belangrijk is!

1. Veiligheid

De juiste montage van zonnepanelen is van belang voor de veiligheid. Niet alleen die van jezelf en anderen, maar ook die van het systeem. Tijdens een storm is het natuurlijk niet de bedoeling dat de panelen losraken van het dak en beschadigd worden of nog erger: mensen zullen beschadigen.

2. Goed rendement

Verder is een goede montage van de zonnepanelen van belang voor het optimale rendement. Wanneer je zonnepanelen laat installeren, wil je natuurlijk het maximale uit de opbrengst halen. Bij de plaatsing is het van belang om naar de locatie en de helling van de panelen te kijken.

3. Levensduur

Daarnaast is een goede montage van zonnepanelen van belang voor de levensduur van de panelen. Zonnepanelen zijn een grote investering en je wilt dan ook dat ze zo lang mogelijk mee zullen gaan.

4. Aarding

Ten slotte is het erg belangrijk dat de zonnepanelen op een correcte manier geplaatst worden op het gebied van aardig. Net zoals bij de meeste elektrische apparaten is het erg belangrijk dat je het apparaat goed aard. Een goede aarding doe je door de kabels te verbinden met de aarde. Een veilige aarding zorgt voor een goede geleiding, het voorkomen van een blikseminslag en het voorkomen van statische elektriciteit.

Zelf installeren of laten monteren

Ben je handig en technisch aangelegd, dan kun je zonnepanelen beste zelf installeren. Houd er rekening mee dat het een grote klus is en dat er veel bij komt kijken. In de meeste gevallen kan het zeker handig zijn om een specialist in te huren. Deze monteurs hebben de juiste expertise en jarenlange ervaring om de panelen correct en veilig te installeren. Heb je gekozen voor panelen met een zeer hoog vermogen van meer dan 600 WattPiek, dan ben je wettelijk verplicht om deze te laten plaatsen door een expert. Houd er ook rekening mee dat je in Nederland wettelijk verplicht bent om een veiligheidsmarge aan te houden rondom de panelen. Heb je een hellend dak, dan moeten de panelen minstens 20 centimeter van de dakgoot en -rand liggen.