Bouwkundig rapport aanvragen: verstandig of niet?

Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Je bent natuurlijk erg enthousiast en wilt de koop zo snel mogelijk rond hebben. Hierbij vergeet je misschien het belang van een bouwkundig rapport. Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring geeft namelijk meer inzicht in het huis. Lees in dit artikel meer informatie over een bouwkundig rapport. En of het aanvragen van een keuring verstandig is of niet.

Hoe komt een bouwkundig rapport tot stand?

Een bouwkundig rapport wordt opgesteld aan de hand van een bouwkundige keuring. Bij deze keuring controleert een keurder het volledige huis. Een keurder kan precies zijn welke onderdelen van het huis in orde zijn en welke onderdelen toe zijn aan vernieuwing. Een keurder inspecteert het huis op elementen die je misschien zelf nog niet gezien had. Door een bouwkundige keuring krijg je dus meer inzicht in de staat van het huis.

Wat staat er in het rapport?

In een bouwkundig rapport wordt de bouwkundige staat van het huis beschreven. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de constructie van het huis. Ook wordt er gekeken of alle vloeren, daken, ramen etc. in orde zijn. De keurder geeft dan ook advies over de reparaties en het onderhoud dat uitgevoerd moet worden. In een bouwkundig rapport wordt dan ook al een inschatting gemaakt voor de kosten van deze reparaties. Hierdoor weet je ongeveer al hoeveel het zal gaan kosten.

Is het verplicht?

Het is niet verplicht om een bouwkundig rapport op te laten stellen. Je kunt hier dus zelf voor kiezen. Bij de koop van een woning heeft de verkoper wel een verplichting om afwijkingen aan het huis te melden. In een bouwkundig rapport wordt dit veel uitgebreider besproken. Ook wordt een bouwkundige keuring uitgevoerd door een onafhankelijke partij, waardoor je een objectieve kijk hebt op de woning.
Het is dus erg verstandig om een bouwkundig rapport aan te vragen wanneer je een huis koopt. Dit rapport geeft je meer zekerheid en helpt je voor te bereiden op eventuele reparaties. Voor meer informatie over een bouwkundig rapport kun je een kijkje nemen op Huiskeur.nl.