Diervriendelijk muizen en ratten verjagen

Muizen en ratten kunnen een bron van overlast vormen in huis. Naast het veroorzaken van schade aan eigendommen, brengen ze ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Het bestrijden van deze knaagdieren is echter een ingewikkelde kwestie, wanneer je rekening wilt houden met enerzijds diervriendelijkheid en anderzijds de noodzaak om het probleem op te lossen. In deze blog zullen we enkele effectieve, diervriendelijke methoden bespreken om muizen en ratten te verjagen en te voorkomen in huis. Of je nu slechts één muis hebt gezien, of te maken hebt met een hele plaag.

Muis in diervriendelijke muizenval

Diervriendelijke methoden om muizen/ratten te bestrijden

Niet iedereen is comfortabel met het doden van muizen en ratten om ervan af te komen. Het zijn immers net zoals ons beestjes met emoties die banden vormen met elkaar. Er zijn gelukkig verschillende manieren om op diervriendelijke wijze ratten en muizen te bestrijden. Hier heb je vaak meer geduld voor nodig – hetgeen een beslissing is die je zelf moet maken. We zullen in onze blog om te beginnen enkele manieren benoemen hoe je muizen en ratten kunt verjagen zonder deze kwaad te doen. Lees de hele blog om ook te leren over de beste manieren om hun komst te voorkomen in de toekomst.

1. Afsluiten van toegangspunten

Muizen en ratten vinden vaak hun weg naar huizen via kleine openingen en scheuren in muren, vloeren en dakranden. Het dichten van deze toegangspunten is een essentiële eerste stap om hun binnenkomst te voorkomen. Gebruik afdichtmiddelen zoals staalwol, cement of siliconenkit om gaten en kieren te dichten. Kun je de toegangspunten niet vinden? Dan kun je de hulp inschakelen van een ongediertebestrijder via Kluskenner.nl. Een professional weet eenvoudig de plekken te vinden waar muizen en ratten in huizen naar binnen komen en zich vervolgens verstoppen.

Het is natuurlijk fijn dat er geen dieren meer in huis kunnen komen, maar als deze er al zitten wil je hier van afkomen. Nu er geen dieren meer naar binnen kunnen komen, kun je de exemplaren die zich nog in huis bevinden vangen met behulp van diervriendelijke muizen- en/of rattenvallen. Afhankelijk van de ernst van de plaag en het soort val dat je gebruikt, kan het zo zijn dat je even geduld nodig hebt. Maar dat is een nadeel dat nu eenmaal bij een diervriendelijke oplossing hoort. Later in de blog zullen we benoemen welke diervriendelijke muizenvallen en rattenvallen wij aanraden.

2. Natuurlijke geurafschrikmiddelen

Muizen en ratten hebben een sterke reukzin en kunnen worden afgeschrikt door bepaalde geuren. Plaats pepermuntolie, citroenschillen, eucalyptusolie, cayennepeper, ammoniak  of gedroogde muntbladeren (of munttheezakjes) op strategische plaatsen in huis, zoals kieren, hoeken en deuren. Deze geuren zijn vaak onaangenaam voor knaagdieren en kunnen hen ontmoedigen om binnen te komen.

3. Ultrasone verjagers

Ultrasone verjagers zijn elektronische apparaten die ultrasone geluidsgolven uitzenden die knaagdieren irriteren en verjagen, maar die voor mensen niet hoorbaar zijn. Deze apparaten zijn gemakkelijk verkrijgbaar en kunnen worden geplaatst in gebieden waar muizen en ratten actief zijn. Er is echter veel debat over de effectiviteit van ultrasone verjagers in de praktijk. Hoewel sommige mensen positieve resultaten melden, zijn er ook veel rapporten die aangeven dat deze apparaten niet effectief zijn in het bestrijden van muizen en ratten.

Verschillende studies hebben aangetoond dat muizen en ratten in staat zijn om zich aan te passen aan het geluid van ultrasone verjagers en er uiteindelijk immuun voor kunnen worden. Bovendien kunnen de geluidsgolven worden geblokkeerd door objecten in de omgeving, waardoor het bereik van de verjager wordt verminderd. Het is daarom altijd raadzaam als je besluit een ultrasone verjager te gebruiken, om een combinatie van strategieën in te zetten om muizen en ratten te bestrijden om het succes te vergroten.

4. Natuurlijke vijanden

Het introduceren van natuurlijke vijanden van muizen en ratten kan een andere effectieve manier zijn om ze te verjagen. Vooral als je op een boerderij woont, waar een muizen- en/of rattenpopulatie snel uit de hand kan lopen, is het belangrijk om dit te overwegen. Prooidieren vinden het bijvoorbeeld een stuk minder prettig om te verblijven in een huis waar overdag en ’s nachts een roofdier zoals een kat patrouilleert.

Overweeg ook het plaatsen van een nestkastje voor uilen of het aantrekken van roofvogels naar de tuin. Deze roofdieren kunnen een natuurlijke balans herstellen door muizen en ratten als prooi te zien, waardoor hun populatie op natuurlijke wijze wordt verminderd. Des te minder muizen en ratten zich rondom jouw woonruimte (zoals in de tuin) bevinden, des te minder er in huis zullen komen.

 


 

Diervriendelijke muizen- en rattenvallen

Heb je besloten om op een diervriendelijke manier de strijd aan te gaan met die vervelende muizen- of rattenplaag in huis? Dan zijn er een aantal producten die je hiervoor kunt gebruiken. In de onderstaande lijst vind je een aantal uitstekende voorbeelden van diervriendelijke vallen die veilig zijn voor de beestjes. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je ze pijn doet en kun je ze eenvoudig vrijlaten op een plek waar je er geen last van hebt. Om te voorkomen dat de muizen na het vrijlaten terugkomen, kun je dit het beste op een aantal kilometer afstand doen.

LET OP! Bij het gebruik van diervriendelijke vallen is het belangrijk om regelmatig te controleren op gevangen muizen of ratten, zodat ze niet te lang opgesloten blijven zonder voedsel en water. Doe dit het liefst elke 24 uur en op zijn minst eens per 48 uur.

Levende muizenval

Levende muizenvallen, ook vaak vangkooien genoemd, zijn een veelvoorkomende diervriendelijke val voor muizen. Het is meestal een plastic of metalen kooi met een ingang waar de muis gemakkelijk naar binnen kan gaan. Je legt een smakelijk lokmiddel aan de binnenkant van de kooi tegen het uiteinde. Zodra de muis de val binnenloopt om het op te eten, wordt een mechanisme geactiveerd dat voorkomt dat de muis kan ontsnappen. Er valt dan een klep achter hem dicht. Hier val de muis of rat best eventjes van schrikken, maar deze raakt er niet van gewond. Vervolgens kun je de val buitenshuis openen en de muis vrijlaten op een veilige locatie.

De meeste levende muizenvallen zijn rechthoekig, maar er is een variatie verschillende typen verkrijgbaar die elk zijn bedoeld voor een specifieke situatie of ruimte. Zo heb je bijvoorbeeld ook vangkooien in de vorm van een driehoek die ideaal zijn om in een hoek van een kamer te plaatsen. Diervriendelijk lokaas, dus zonder gif, is online verkrijgbaar bij verschillende speciaalzaken.

Emmer muizenval

Ook zijn er vangkooien in de vorm van een emmer. In dit geval loopt de muis via een ladder naar de deksel van de emmer, waar lokmiddel op een klepje is geplaatst. Zodra de muis hierop loopt valt het klepje om en valt de muis de emmer in. Je kunt als je handig bent ook vrij eenvoudig zelf een diervriendelijke muizenval maken om op kosten te besparen.

Multicatch-muizenval

Dit type val kan meerdere muizen tegelijk vangen zonder ze te verwonden. Zo’n multi-vangsysteem heeft meerdere ingangen waar muizen gemakkelijk naar binnen kunnen gaan, maar ze kunnen er niet uitkomen. Het werkt in principe hetzelfde als een simpele levende muizenval, maar dan op een grotere schaal. Nadat je meerdere muizen hebt gevangen, kun je de val buiten openen om ze vrij te laten.

Levende rattenval

Voor ratten zijn er ook diervriendelijke vallen beschikbaar. Deze vallen zijn vergelijkbaar met een simpele levende muizenval maar zijn meestal een slag groter en kunnen ratten veilig vangen zonder ze te verwonden. Ook zijn er, net zoals voor muizen, multicatch-rattenvallen te vinden waarmee je meerdere dieren tegelijk kunt vangen als je last hebt van een plaag.

 


 

De beste methoden om muizen en ratten te voorkomen

Als je eenmaal van de muizen en/of ratten af bent, wil je uiteraard voorkomen dat je binnenkort wéér met de ongewenste huisgenoten te maken hebt. We geven je daarom enkele tips mee om te voorkomen dat muizen ratten jouw huis binnen willen komen.

1. Voedselopslag en -beheer

Muizen en ratten worden aangetrokken door voedselbronnen in huis. Zorg ervoor dat voedsel – voor mensen en huisdieren – in goed afgesloten containers wordt bewaard, zowel in de keuken als in de voorraadkast. Houd de keuken schoon en verwijder kruimels en gemorst voedsel direct. Zorg er ook voor dat afvalbakken goed worden afgesloten en regelmatig worden geleegd.

2. Onderhoud van de buitenruimte

Een opgeruimde en goed onderhouden buitenruimte kan helpen bij het voorkomen van muizen en ratten. Trim overhangende takken die als brug kunnen dienen naar jouw huis. Ruim tuinafval en bladeren regelmatig op, omdat deze schuilplaatsen kunnen bieden voor knaagdieren.

3. Opbergen van materialen

Bewaar materialen zoals hout, kartonnen dozen en stapels puin op een verhoogde, droge plaats. Muizen en ratten kunnen zich graag nestelen in deze materialen, dus het is belangrijk om ze buiten hun bereik te houden.

4. Regelmatig onderhoud

Voer regelmatig inspecties uit in jouw huis en let op tekenen van knaagdieren, zoals uitwerpselen, voetafdrukken of geknaagd materiaal. Als je vroegtijdig tekenen van activiteit opmerkt, kun je snel handelen voordat het probleem groter wordt.

Hulp inschakelen?

Heb je meerdere oplossingen geprobeerd, maar lukt het niet om de muizen en/of ratten zelf te verjagen? Dan kun je via Kluskenner.nl altijd nog de hulp van een ongediertebestrijder inschakelen om je verder op weg te helpen. Hoe werkt het? Plaats simpelweg een omschrijving van jouw situatie en de manier waarop je het opgelost wilt hebben op de dienstenpagina voor ongediertebestrijding. Vervolgens kunnen verschillende vakmensen in de buurt jouw klusaanvraag zien en offertes aanbieden. Heb je eenmaal een offerte aanvaard, dan zal de desbetreffende professional een passende oplossing bieden.