Gebruik bolroosters en loofafscheiders als onderhoud van je huis

Bij het onderhoud van je woning of je bedrijf denk je misschien niet zo snel aan loofafscheiders of bolroosters, maar ze kunnen wel degelijk van groot nut zijn! Deze eenvoudige roosters zorgen ervoor dat vuil, zoals blaadjes en kleine takjes je riolering niet verstoppen. Als je ze niet plaatst, gaan bladeren en takjes rechtstreeks je riolering in waardoor deze verstopt kan raken met alle gevolgen van dien.

dakgoot vol met blaadjes

Bolroosters plaats je in de afvoer van de  dakgoot zodat vuil niet de regenpijp in kan gaan en loofafscheiders, of bladafscheiders, plaats je in de regenpijp. Met een speciale blad- of loofschraper verwijder je het vuil uit de loofafscheider. Als vuil zich ophoopt in de dakgoot of de regenpijp kan dit een overstroming of lekkage door de muren veroorzaken. Als vuil zich ophoopt in de riolering, loopt je afvalwater ook niet meer goed weg en kan er lekkage ontstaan onder de grond, bijvoorbeeld in de kruipruimte.

Plat dak

Het is aan te raden elk jaar, bijvoorbeeld aan het einde van de winter, bladeren, takjes en ander vuil van het dak te verwijderen. Let ook op plantengroei en mos, ook die kunnen een bedreiging zijn voor je waterdichte dakbedekking. Check dakdoorvoeren, dakrand en dakrandprofielen of die nog goed vastzitten. 

Hellend dak

Controleer regelmatig de ruimte onder de dakbedekking. Verwijder mos, plantjes die willen gaan groeien, vuil en bladeren. Verwijder ook bladeren en vuil uit de dakgoten en kijk of de dakgoten en regenpijpen nog goed vastzitten. 

Zekerheid

Als je gebruik maakt van loofafscheiders of bolroosters in je regenwaterafvoersysteem, kan je er zo goed als zeker van zijn dat er geen bladeren via de regenpijpen in het riool, je schone regenton of je infiltratiekratten systeem terechtkomen. Een sterk bolrooster van staal voert  het regenwater zonder vervuiling af via dakgoot en regenpijp. Dit stalen bolrooster zet je in de dakgoot of op het afvoergaatje van het platte dak. Met bolroosters van BUMA handel stop je bladeren vóór de regenpijp, houd je vuil tegen in de dakgoot en op het platte dak, zorg je voor een goede afvoer van het regenwater en heb je sterk materiaal.

Ook met een loofafscheider voorkom je dat blaadjes en ander groot vuil vanaf de dakgoot in de riolering terechtkomt. De loofafscheider of bladafscheider plaats je in de regenpijp. Het rooster van de loofafscheider houdt de bladeren tegen en je kan met de loofschraper eenvoudig de bladeren verwijderen. De witte loofafscheider van BUMA handel heeft aan 1 zijde een mofaansluiting en aan de andere kant een verjongde spie. Deze verjongde spie past mooi in een witte PVC regenpijp.

Houd verontreiniging tegen met een bolrooster of loofafscheider

Elk jaar verliezen veel bomen hun blaadjes. Die blaadjes waaien overal naar toe en komen ook in je tuin, op je stoep en je oprit, maar ook in je dakgoten terecht. De kleuren in de herfst zijn prachtig en het is een gezellige tijd met mooie wandelingen en daarna warme chocolademelk. Maar de herfst heeft ook zijn keerzijde. Blaadjes, vuil, takken en takjes, mos en verwaaide papiertjes kunnen je hemelwatersysteem verstoppen. Als je niet oplet raakt je dakgoot vol en kan het regenwater niet meer via de regenpijpen naar beneden. Overstromende dakgoten en verstopte regenpijpen kunnen vervelende lekkage veroorzaken waar je zeker niet blij mee bent! Plaats om die reden een loofafscheider, bladafscheider, bladvanger of bolrooster in uw regenpijp of dakgoot en voorkom hiermee nare complicaties.

Voordelen van bolroosters en loofafscheiders

Als geheugensteuntje nog even alle voordelen van bladvangers op een rij:

  • met een bolrooster of loofafscheider voorkom je verstoppingen in de dakgoot of regenpijp 
  • loofafscheiders en bolroosters zijn makkelijk schoon te houden 
  • je kan de bladvangers op elke hoogte in de regenpijp monteren 
  • je kan ook een bolrooster boven in de dakgoot plaatsen. 
  • bolroosters en loofafscheiders voorkomen verstoppingen en alle nare bijkomstigheden.