Geluidsdempende raamdecoratie

Geluidsdempende raamdecoratie: hoe werkt dat?

Zonder raamdecoratie kan het in huis behoorlijk rumoerig zijn. In een kale ruimte worden geluiden veel weerkaatst, het lijkt dan net een soort klankkast. Met raamdecoratie maak je al een enorm verschil. En als raamdecoratie dan ook nog eens geluiddempend is, kun je al helemaal genieten van de rust in huis.

Maar hoe werkt geluiddempende raamdecoratie precies? Daar lees je in dit artikel meer over. Ook geven we enkele voorbeelden van geluiddempende raamdecoratie om je een beter beeld te geven van het fenomeen.

Geluiddempende raamdecoratie

Voor een betere akoestiek in je woning kan raamdecoratie het verschil maken. Dit kunnen alle soorten raamdecoratie zijn. Van houten jaloezieën op maat tot vouwgordijnen en van rolgordijnen tot plissé gordijnen. Bij Inhuisplaza ben je voor veel soorten raamdecoratie aan het juiste adres. Met geluiddempende gordijnen heb je minder last van het lawaai en omgevingsgeluiden van buiten. Ze worden ook wel akoestische gordijnen genoemd.

In veel woningen worden geluiddempende gordijnen in de slaapkamer of woonkamer geplaatst. Dit zijn plekken in huis waar je van rust wilt kunnen genieten. Het kan erg storend zijn voor je nachtrust als er in de avond te veel lawaai is in huis of buiten het huis. Als je dan akoestische

Hoe werkt geluiddempende raamdecoratie?

Gordijnen zijn vaak gemaakt van zachte materialen. Die materialen absorberen de trillingen van geluiden eerder dan dat ze ze weerkaatsten. Als er dus buiten of binnen de woning geluid wordt gemaakt, wordt een deel van de trillingen door de raamdecoratie opgevangen. Dat maakt het geluid minder hard en zorgt dus voor demping.

Over het algemeen geldt: des te groter het oppervlakte van het gordijn, des te beter het geluid wordt gedempt. Als het de gehele oppervlakte van het raam inneemt of helemaal tot op de vloer komt heb je er dus meer profijt van. Er zijn ook gordijnen met een extra dikke voering, om nog meer geluid op te kunnen vangen.

Raamdecoratie met elkaar combineren

Wat ook veel mensen doen, is raamdecoratie met elkaar combineren. Dit houdt in dat je twee lagen raamdecoratie in je woning laat plaatsen op de plekken waar jij meer geluiddemping zoekt. Door voor twee soorten decoratie te gaan kun je rekenen op meer geluiddemping, en heb je bovendien meer controle over het licht dat de kamer in valt.

Je kunt dit zelf doen door combinaties te maken. Gebruik naast je plissé gordijnen bijvoorbeeld hangende stoffen gordijnen of combineer jaloezieën met andere gordijnen. Bij sommige types raamdecoratie kun je al een 2 in 1 variant bestellen. Bij rolgordijnen zie je tegenwoordig bijvoorbeeld vaak dat er twee lagen zijn.

Zo kun je bovendien ook meer met lichtinval spelen. Vaak zie je namelijk dat er voor de eerste laag gegaan wordt voor een semi transparante raambekleding en dat de andere laag een wat dichtere structuur heeft om toch ook de ruimte te kunnen verduisteren.