Gereedschap voor een mooi gazon

Welke gereedschappen heb je nodig voor een mooi gazon?

De dagelijkse werkzaamheden om een gazon in topconditie te houden zijn het maaien van het gras met robot grasmaaiers en het besproeien van het gazon met een tuinslang. Vooral het sproeien wordt in Nederland wel eens onderschat. Met een zekere mate van jaloezie wordt gekeken naar het groene gras in Engelse tuinprogramma’s. Dat die gazons veel groener zijn dan in Nederland komt doordat het in Engeland veel meer regent dan in Nederland. Dat tekort aan regenwater is te compenseren door het gazon regelmatig te besproeien, liefst met water uit een bron of water uit een regenton.

Handmatig het gazon sproeien

Wie zelf graag in de tuin bezig wil zijn kan handmatig sproeien met een sproeier en de tuinslang. Het gazon water geven kun je het beste niet aan het begin van de dag doen, want dan kan het gras verbranden. Sproei het liefst aan het einde van de dag als de zon al wat lager staat. Dan zal er minder water verdampen voordat het op het gras terecht komt. Door in de avond te sproeien heeft het water ook meer tijd om in de grond door te dringen.

Automatisch water geven?

Als je zelf geen tijd wilt besteden aan het sproeien van het gazon ligt het voor de hand om een automatisch sproeisysteem te installeren. Dat bestaat uit één of meer sproeiers, die in het gazon worden gezet. De sproeiers worden met een tuinslang aangesloten op een bron of op de waterleiding. Met een tijdklok en een schakelsysteem kunnen de sproeiers worden in- en uitgeschakeld.

De lengte van het gras

Voor een mooi gazon is het van belang dat de grassprieten niet te lang worden, maar ook niet te kort. Ook moeten de grassprieten dicht op elkaar staan. Daarmee wordt voorkomen dat er onkruid in het gazon komt. De juiste lengte van de grassprieten verschilt per soort gras, maar je kunt uitgaan van een lengte van 4 tot 8 centimeter als een goede lengte. Als het gras wat langer wordt gehouden zal het in perioden van droogte minder snel bruin worden, omdat het water van het sproeien dan langer wordt vastgehouden.

Gras maaien

Voor het maaien van het gras zijn allerlei grasmaaiers te koop. Wie zelf niet wil maaien kiest voor één van de vele robot grasmaaiers. Deze apparaten worden op maat geïnstalleerd voor jouw gazon en zorgen houden het gras altijd op de juiste lengte. Het gemaaide gras wordt in stukjes gesneden en dient als voedsel voor het gazon. Bij het aanschaffen van robot grasmaaiers is het van belang dat je een apparaat kiest dat voldoende capaciteit heeft om het oppervlak van jouw gazon te kunnen maaien.