Je huis verduurzamen klinkt goed, maar hoe financier je het?

Verduurzamen is de trend. Goed voor de natuur en voor je portemonnee, hoor je overal. Echter, voor je die besparing in je portemonnee voelt, zal je een flinke investering moeten doen. En als je spaarrekening niet toereikend is, hoe pak je dit dan aan?

Wit-huisje-blad-hout-verduurzaming

Om te beginnen is het goed om te weten voor welke kosten je komt te staan. Wat zijn je verduurzamingswensen en welke kosten komen hierbij om de hoek kijken? Je kan je vloer, dak of muren isoleren. Dit heeft een effect op je gasrekening omdat de warmte veel beter binnenblijft. Zonnepanelen zijn ook populair, je wekt zelf stroom op dat je direct kan gebruiken voor je wasmachine en verlichting.

Met de huidige salderingsregeling krijg je zelfs geld van de elektriciteitsmaatschappij voor het teveel aan stroom dat je opwekt en terug levert, een aantrekkelijke optie dus. Een warmtepomp is een vervanger voor je cv-ketel maar werkt elektrisch. De CO-2 uitstoot is aanzienlijk minder en je verbruik direct ook, wederom dus goed voor de natuur en voor je portemonnee.

Wat kost het?

We hebben wat kosten voor je op een rij gezet. Als uitgangspunt hebben we voor een gemiddelde tussenwoning gekozen, als je een 2 onder 1 kap hebt kan je deze prijzen gemakkelijk verdubbelen. De genoemde prijzen zijn op het moment van schrijven, helaas stijgen ze ook vrij rap.

  • Vloerisolatie €4000,-
  • Spouwmuurisolatie €1000,-
  • Dakisolatie €2000,-
  • Zonnepanelen €5000,-
  • Warmtepomp €6000,-

Wat kost het?

Met deze maatregelen heb je zomaar een investering van €18.000,- te pakken. Een bedrag dat niet iedereen op de plank heeft liggen. En hoewel met de diverse landelijke en gemeentelijke subsidies voor het verduurzamen van je woning je toch wel 40% van deze investering terug kan krijgen, moeten de rekeningen wel betaald worden. En het totaalbedrag is nog steeds fors. Gelukkig zijn er verschillende financieringsmogelijkheden.

Jouw situatie

Afhankelijk van je situatie is het goed om te kijken welke financieringsmaatregel bij je past. Koop je een nieuwe woning en wil je het direct goed aanpakken? Dan moet je eerst je maximale hypotheek berekenen. De regels zijn zo dat je maximaal je 100% van de woningwaarde mag lenen in een hypotheek, echter met een verbouwing op stapel kan je een taxateur een inschatting laten doen van de waarde van de woning na verbouwing. Dit is dan het bedrag dat je mag aanhouden als woningwaarde. Bij de verduurzaming van een woning mag dit zelfs 106% zijn.

Heb je al een huis en ben je op zoek naar manieren om deze huidige woning te verduurzamen? Dan is het mogelijk om je hypotheek te verhogen voor verbouwing. Er zijn verschillende manieren om je verbouwing te financieren met je hypotheek. Je kan je hypotheek ‘gewoon’ verhogen, een tweede verbouwingshypotheek nemen, je hypotheek oversluiten of kiezen voor een bouwdepot. Welke van deze maatregelen passen bij jouw situatie, kan je bepalen in overleg met een adviseur.

Een onderhandse lening van een familielid of goede vriend kan ook een oplossing bieden voor jouw verduurzamingswensen. Dit heeft een aantal voordelen. De stap is kleiner dan geld lenen bij een bank, ook voorkom je een BKR-registratie. Het blijft wel noodzakelijk om een leenovereenkomst op papier te zetten en een rentepercentage af te spreken, maar in verreweg de meeste gevallen kan deze overeenkomst in de kast blijven liggen en verloopt het zonder enig gedoe.

Natuurlijk geldt voor alle leningen dat ze geld kosten. Je maandelijkse lasten gaan omhoog en daar moet wel ruimte voor zijn. Toch is de impact aanzienlijk minder groot dan de investering in één keer te doen en – als het goed is – verlagen je maandlasten door de verduurzamingsmaatregelen ook. Laat je goed informeren en kijk naar wat voor jou de beste oplossing is.