Tips bij airco installatie

Airco installatie – handige tips en informatie

Een airco installeren is een hele klus. Voordat je er zelf aan begint is het dus goed om je te realiseren wat er allemaal moet gebeuren. Ga je een split unit airco kopen dan kun je dit doen bij een bedrijf dat ook de installatie voor zijn rekening neemt. Natuurlijk ben je dan duurder uit, maar je weet wel zeker dat de units correct worden geplaatst en goed werken. Dit is namelijk erg belangrijk omdat je anders geen profijt hebt van het systeem. Een split unit bestaat uit een buiten- en binnenunit die door middel van leidingen met elkaar zijn verbonden.

Bepaal de juiste plaats voor de airco

Bij de installatie van een airco is het belangrijk de juiste plaats te bepalen. Liefst plaats je buiten- en binnenunit zo dicht mogelijk bij elkaar. Dat scheelt in het trekken van leidingen en dus in de kosten. Maar vooral in grotere huizen of in kantoren zijn er vaak meerdere binnenunits en gaat dit principe natuurlijk niet op. Als je de installatie van een split unit te lastig vindt dan kun je ook een mobiele airco overwegen. Die kun je neerzetten waar je wilt en op die manier zelf kiezen welke ruimte gekoeld moet worden.

Een airco kan ook verwarmen

Wist je dat je met een airco niet alleen je woning kunt koelen? Hij kan ook dienen als verwarming. In de winter als het vriest dan werkt het meestal niet voldoende, maar vooral in het voorjaar of in de herfst, als je huis maar een paar graden moet worden opgewarmd, kan je dat prima doen met de airco. Dit is vaak voordeliger dan wanneer je de cv aanzet. Gas is immers duurder dan stroom. Dit systeem werkt uiteraard ook in kantoren, ook daar kun je de klimaatbeheersing optimaliseren met de airco en dient deze dus niet alleen voor koeling.

Laat je airco regelmatig nakijken door een expert

Een airco werkt met vloeistof. Die moet van tijd tot tijd worden bijgevuld. Ook moet een airco op regelmatige basis worden schoongemaakt. Als je het niet ziet zitten om dit zelf te doen dan kun je hiervoor vaak een onderhoudscontract afsluiten bij het bedrijf dat het systeem geplaatst heeft of bij een andere specialist. Als de airco goed is onderhouden zal hij vele jaren uitstekend blijven presteren en heb je er dus het volle profijt van. Heb jij een airco en is deze al een tijdje niet gecontroleerd? Maak dan snel een afspraak voor onderhoud.