Tips duurzame afvalscheiding

Tips voor een duurzame afvalscheiding binnen je bedrijf

Papier en karton, glas, gevaarlijk afval (inclusief batterijen) kunnen overal in Nederland apart worden verwerkt. Dit is vaak het geval voor GFT, textiel en PMD. Een tip is om gescheiden afval en afvalcontainers te plaatsen bij de werkplek waar mensen hun afval weggooien, bijvoorbeeld naast het bureau en restafvalbakken iets verder weg, bijvoorbeeld bij printers of koffieautomaten. Zo vraagt, het weggooien van het resterende afval meer inspanning en helpt dit een handje om het afval beter te scheiden.

Werk met clusters

Plaats “vuilniseilanden” (= clusters van vuilnisbakken) waar mensen langskomen. Bijvoorbeeld bij in- of uitgangen van ruimtes, zoals koffiemachines, printers en kantines. Zet het overige afval (meerdere bakken op een rij) aan de rechterkant: omdat we van links naar rechts lezen, zo komt eerst het te scheiden afval aan bod. Zorg ervoor dat de prullenbak of rolcontainer duidelijk herkenbaar is en dat alle afvalstromen van een afstand te zien zijn. Bijvoorbeeld de hele prullenbak of een deksel van de juiste prullenbakkleur gecombineerd met een sticker of print op de voorkant van de prullenbak. Gebruik smallere gleuven voor een goede afvalscheiding, zoals een smalle rechthoekige sleuf voor papier en ronde openingen voor drinkbekers. Plaats indien nodig aanvullende instructies op de bakken, die korte maar krachtige instructies bevatten over welk afval er in de bakken gedeponeerd mag worden.

Hergebruik van producten

Door producten aan te schaffen met een hogere kwaliteit kun je het ook langer gebruiken en hergebruiken. Een goed voorbeeld is een stevige dikke vuilniszak die je meerdere keren kunt gebruiken. Hetzelfde geldt voor dubbellaagse kartonnen dozen en pallets die tijdens het productieproces meerdere keren kunnen worden gebruikt.

Gedragsverandering

Het scheiden van overtollig afval vereist een gedragsverandering bij je medewerkers. Het veranderen van dit gedrag is niet eenvoudig en vereist veel geduld. Tegelijk met de introductie van afvalscheiding kan je beginnen met een interne beweging om het gedrag te veranderen. Vraag medewerkers bijvoorbeeld om na te denken over het verbeteren van de afvalscheiding binnen het bedrijf. Meer weten over het scheiden van bedrijfsafval of direct afvalcontainers voor jouw bedrijf huren? Op Bedrijfsafval.nl vind je meer informatie.