Tips ongelukken laadperron voorkomen

Tips om ongelukken bij laadperron te voorkomen

Een laadperron is een drukke omgeving. Zonder het toepassen van strikte veiligheidsregels en voorschriften is de kans op ongelukken groot. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Een veilige werkomgeving voor werknemers heeft dan ook de prioriteit. Daarom is het goed om eens kritisch te kijken naar de perrons binnen jouw bedrijf aan de hand van de volgende tips.

Plaatsen van stoplichten

De meeste vrachtwagen chauffeurs wachten in hun voertuig tot het laden en lossen klaar is en er verder gereden kan worden. Maar zonder duidelijke communicatie is het voor elke chauffeur lastig te bepalen wanneer er gereden kan worden. Vaak rijden chauffeurs te vroeg weg of is er sprake van beweging in de voertuigen.

Het is daarom verstandig om stoplichten te plaatsen. Waardoor een chauffeur direct kan zien dat het laden of lossen klaar is en er vertrokken kan worden. Het is doorgaans wel aan de chauffeur om vracht te controleren. Hoewel dit vaak niet altijd gebeurd. Deze regel zou je dan ook kunnen opnemen in het reglement.

De regels en voorschriften kenbaar maken

De voorschriften van een laadperron moeten voor iedereen duidelijk zijn. De werknemers die de vracht laden en fust lossen. Maar ook voor de chauffeur die aan het wachten is tot er vertrokken kan worden. Daarom is het goed om informatieborden te plaatsen met daarop de regels die voor iedereen die werkzaam is gelden en goed op elkaar afgestemd zijn.

Daarnaast is het natuurlijk goed om ook vertaalde borden te plaatsen, zeker wanneer er een aantal werknemers zijn die de Nederlandse taal niet goed begrijpen.

Hoogteverschillen wegnemen

Tot slot vormen hoogteverschillen een groot gevaar bij een laadperron. Door het verschil in hoogte kan een werknemer onbedoeld bekneld raken of op een andere manier betrokken raken bij een bedrijfsongeval. Voor het bedrijf een fijn idee en voor de werknemer natuurlijk rampzalig. Daarom is het goed om na te denken over dock levellers van Loading Systems. Deze zorgen ervoor dat hoogteverschillen worden weggenomen en daardoor de kans op een ongeluk.