Vacuüm hefsysteem

Vacuüm hefsysteem: hoe werkt het?

Een vacuüm hefsysteem wordt steeds vaker op de werkvloer gebruikt om de fysieke belasting van werknemers te verminderen. Wil jij meer weten over een vacuüm hefsysteem? Dan zit je bij dit artikel goed. Je komt te weten wat het is, waar het voor wordt gebruikt, hoe je het gebruikt en wat de voordelen zijn van dit hefsysteem.

Wat zijn vacuüm hefsystemen precies?

Het mogen dan dure woorden lijken, maar het komt er op neer dat dit een systeem is waarbij verschillende bouwelementen gehesen kunnen worden. Dat is in principe de essentie van vacuüm hefsystemen. Het wordt voornamelijk op glas, steen en panelen toegepast. De vacuüm maakt het mogelijk om alle zware objecten op te tillen. Deze hefsystemen worden vooral in de bouw gebruikt en er valt letterlijk en figuurlijk een last van de schouders van de bouwvakkers.

Waarom zou je met vacuüm hefsystemen werken?

Dit soort hefsystemen hebben genoeg voordelen. Het aanzuigen en loslaten van een object gaat snel en zonder problemen. Dit zorgt voor een enorme vermindering van productiekosten, besparing op zaken zoals andere heftechnieken, energiegebruik en personeel. Daarnaast is er geen beschadiging van de last en is werken met deze hefsystemen extra veilig.

Onder welke omstandigheden kan je werken met dit hefsysteem?

Vacuüm hefsystemen zijn breed toepasbaar onder veel verschillende omstandigheden. Zo is het te gebruiken op zeeniveau, op plekken met ijle lucht, onder water en bij hoge en lage temperaturen. Dan heb je het over temperaturen van -40 graden tot +50 graden. Er zijn rubbers voor zuignappen op de markt beschikbaar die bruikbaar zijn tot 220 graden.

Hoe werken vacuüm hefsystemen in de praktijk?

De hefsystemen worden tegen de last (glas, beton of steen) gezet. Er ontstaat vervolgens een situatie waarbij buitendruk groter is dan de binnendruk van de zuignap. De moleculen die er zijn zuigen weg door het vacuüm hefsysteem en de last drukt zich vast. Vanaf dit moment is het mogelijk om de last te hijsen of verplaatsen. Bij Roosen BPL zijn ze gespecialiseerd in tilhulpen en hefsystemen om fysieke belasting op de werkvloer te verminderen.