Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een dure investering. Bovendien is ieder huis anders. Je zult daarom met een aantal zaken rekening moeten houden. In dit artikel kom je erachter waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen.

Welke soort zonnepanelen?

Er bestaan vier verschillende soorten zonnepanelen, namelijk de monokristallijn, de polykristallijn, de glas-glas zonnepanelen en de dunne film. Al deze soorten zonnepanelen hebben een verschillende kwaliteit. De monokristallijn heeft de grootste capaciteit, maar is wel duur. De polykristallijn levert dan wel iets minder rendement op dan de monokristallijn, maar is wel goedkoper. De glas-glas zonnepanelen zijn nieuwe zonnepanelen. Het voordeel is dat deze lang meegaan. Hierdoor kunnen ze veel rendement opleveren. Wel zijn deze zonnepanelen erg duur. En tot slot de dunne film. Deze is erg goedkoop, maar de kwaliteit is een stuk minder dan die van de andere soorten zonnepanelen.

Het aantal panelen

Ieder dak is anders. Hierdoor moet het aantal zonnepanelen ook specifiek worden afgestemd op jouw dak. Als je veel ruimte hebt, kun je het beste voor grote zonnepanelen gaan, aangezien deze het meeste rendement opleveren. De monokristallijn is in dit geval een goede optie. Als je minder ruimte hebt en meerdere, kleinere zonnepanelen wilt plaatsen, kun je beter voor de polykristallijn gaan, aangezien deze goedkoper is per stuk. Toch haal je hier veel rendement uit. Voor de aanschaf moet je altijd eerst kijken naar het maximaal op te wekken vermogen van jouw dak, uitgedrukt in Wp. Corrigeer dit met 0,85. Uiteraard is het verstandig om een expert te vragen hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor maximaal rendement.

De omvormer

De omvormer is net zo belangrijk als de kwaliteit van je zonnepanelen. Deze zorgt er namelijk voor dat de stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen daadwerkelijk wordt omgezet in energie. Belangrijk is dat de capaciteit van de omvormer goed is afgestemd op het vermogen van de zonnepanelen. Koop geen heel goedkope omvormer, liever een van goede kwaliteit die ongeveer acht tot twaalf jaar mee kan.

Uiteindelijk ben je zo goedkoper uit dan wanneer je ieder jaar een nieuwe omvormer aan moet schaffen. Vergelijk verschillende omvormers met elkaar en zorg ervoor dat deze goed geïnstalleerd wordt.

Na het lezen van bovenstaande blog nog vragen over het kopen van zonnepanelen? Laat je adviseren door de experts van Zonduurzaam. Zo weet je zeker of investeren in zonnepanelen voor jou een goede keuze is.