Waar op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Zonnepanelen koop je niet zomaar. Je moet namelijk met allerlei zaken rekening houden als je verzekerd wilt zijn van een correcte installatie en een optimale kostenbesparing, maar wat zijn de punten waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen? Lees verder als je dit wilt weten.

De prijs van zonnepanelen

Let altijd goed op de prijs als je zonnepanelen gaat kopen. De kosten voor zonnepanelen worden namelijk bepaald door de prijs van de panelen zelf, de omvormer en de installatiekosten. Je bent gemiddeld voor een set van 12 zonnepanelen €5.000 kwijt. Gelukkig zijn de kosten op allerlei manieren te verlagen.

Benodigd aantal zonnepanelen

Check hoeveel zonnepanelen je moet aanschaffen door na te gaan wat het verbruik is van je huishouden. Zo kan je gemakkelijk bepalen wat het totale vermogen moet zijn van het zonnepanelensysteem. Een specialist op het gebied van zonnepanelen kan je gemakkelijk helpen bij het berekenen van het aantal benodigde zonnepanelen. Ook kan er gecheckt worden of je dak geschikt is.

De soorten zonnepanelen

Je kunt uit verschillende soorten zonnepanelen kiezen, waarbij elke soort zijn eigen voordelen, nadelen en kenmerken heeft. Weet je niet zeker of je voor dunne film panelen, monokristallijne, polykristallijne of glas-glas zonnepanelen wilt gaan, dan is het verstandig om een specialist om advies te vragen.

De levensduur en terugverdientijd

Zonnepanelen hebben een levensduur van 20 tot 25 jaar. Let daarnaast ook op de terugverdientijd zodat je een beter beeld hebt van de kosten en de besparingen. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 6 á 7 jaar. Dit is natuurlijk ontzettend interessant.

De geschiktheid van het dak

Ga na in hoeverre je dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. De voorwaarden variëren namelijk afhankelijk van wat voor soort dak je hebt. Denk hierbij aan de hellingshoek, de richting, schaduwvorming en de ruimte.

De garantie

Vraag altijd naar de garantiebepaling aangezien je aan de hand van de garantiebepaling weet in hoeverre de fabrikant te vertrouwen is.

De subsidie

Helaas is er geen landelijke subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen, maar verschillende lokale gemeenten bieden wel plaatselijke subsidieregelingen waardoor de kosten voor zonnepanelen flink omlaag gaan.

Nu ben je op de hoogte van de belangrijkste zaken waar je tijdens de aanschaf van zonnepanelen op moet letten. Wil je meer weten over de mogelijkheden, schakel dan professioneel advies in bij een specialist.