Waterontharder kopen tips

Waar moet je op letten bij het kopen van een waterontharder?

Wil je graag een waterontharder aanschaffen vanwege de vele praktische voordelen? Zacht water is niet alleen beter voor je huid en huishoudelijke apparatuur, maar zorgt er ook voor dat je flink kunt besparen op de energierekening. Als je actief op zoek bent naar een waterontharder heb je waarschijnlijk wel gezien dat er een aantal verschillende opties zijn. Maar hoe kies je nu de juiste? In deze blog vertellen we je waar je op moet letten bij het kopen van een waterontharder.

Wat is je watergebruik?

Voordat je zomaar een waterontharder aanschaft, is het belangrijk om naar het watergebruik van je huishouden te kijken. Heb je een groot gezin? Dan verbruik je logischerwijs meer water dan een alleenstaand persoon. Kleine huishoudens kunnen prima functioneren op een waterontharder met één filter. Maar voor een groot gezin is het wellicht handig om te kiezen voor een machine met dubbele cilinders. Deze waterontharders kunnen namelijk meer water tegelijkertijd filteren, zodat je altijd beschikt over zacht water.

Verschillende besturingssystemen

Als je een keuze hebt gemaakt over de soort waterontharder is het belangrijk om te kijken naar het besturingssysteem. Er zijn namelijk mechanische en elektronische waterontharders. Zoals je misschien wel weet, werkt de elektronische variant op stroom en de mechanische niet.

Elektronisch
Deze soort waterontharder bestuur je via de wifi, zodat je de waterontharder zelf kunt afstemmen op je watergebruik.

Mechanisch
Een mechanisch bestuursysteem wordt aangestuurd door het volume. De waterontharder begint alleen met filteren als de voorraad zacht water bijna op is.

Een waterontharder + onderhoudscontract

Het is mogelijk om een waterontharder zelf te installeren, maar in de meeste gevallen wordt dit door een bedrijf of leverancier gedaan. Hierbij sluit je vaak een onderhoudscontract af. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Als je een onderhoudscontract afsluit, zorgt de leverancier ervoor dat je zout op tijd wordt bijgevuld en daarnaast wordt de machine één keer per jaar helemaal nagekeken. Bovendien wordt de waterontharder gratis gerepareerd als deze stuk gaat. Dit contract hoef je niet per sé af te sluiten. We adviseren om van tevoren een berekening te maken en te besluiten of je het contract wel of niet wilt afsluiten.