Welke kachelpijp heb ik nodig voor mijn houtkachel?

De kachelpijp is een belangrijk onderdeel van de houtkachel aangezien zo de rookgas dampen uit de woning worden afgevoerd. Het is dan wel cruciaal dat je de juiste kachelpijp aanschaft, maar welke kachelpijp heb ik nodig voor mijn houtkachel en wat er hier allemaal bij kijken? Ga door met lezen en kom het allemaal te weten.

Rookafvoeren uit de houtkachel

Kachelpijpen worden aan de houtkachel verbonden en hebben als doel het afvoeren van rook uit de houtkachel die zich in de woonkamer bevindt. Het is hierbij belangrijk dat de kachelpijp waterdicht is en goed kan tegen hoge verbrandingstemperaturen aangezien de temperaturen die het apparaat kan bereiken zeer hoog kunnen oplopen. Vragen over rookafvoer? Laat je dan adviseren door je schoorsteenveger.

De kenmerken van een kachelpijp

Een goede kachelpijp is te herkennen aan bepaalde kenmerken zoals de kwaliteit van de pijp, de dikte van het staal en de coating. Je kunt hierbij uitgaan dat kachelpijpen bestaan uit 2 mm dik staal, voorzien zijn van een topcoat met een hittebestendige lak en veilig te gebruiken zijn.

Kies een geschikte kachelpijp

Let goed op de diameter van de kachelpijp. De diameter van de kachelpijp moet nauw aansluiten op de diameter van de kanaal uitlaat van het apparaat. Je kunt deze gegevens vinden bij de fabrikant waar je de houtkachel aanschaft. Voor meeste houtkachels geldt een kanaal uitlaat diameter van 150 mm.

Regels voor een correcte installatie

Ga je een kachelpijp voor een houtkachel installeren, doe dit dan zo veilig mogelijk door rekening te houden dat de diameter van het houtkachel kanaal groter of gelijk moet zijn aan de diameter van het mondstuk van de houtkachel. Daarnaast is het belangrijk dat het apparaat op enige afstand staat van de muur en brandbaar materiaal. Houd verder nog rekening dat bepaalde kachelpijpen niet zomaar gebruikt kunnen worden op de zolder of buitenshuis.

Overweeg je de aanschaf van een kachelpijp voor je houtkachel, dan is het verstandig om eerst het advies in te winnen van een ervaren deskundige als Woodburner die je meer kan vertellen over de meest geschikte keuzes in je situatie. Zo weet je zeker dat je kiest voor de juiste kachelpijp.