Werkschoenen in de bouw

Werken in de bouw kan behoorlijk zwaar zijn! Niet alleen sjouw je dagelijks met zware materialen. Ook werk je een groot deel van de tijd staand, wat een garantie is op vermoeide voeten aan het eind van je werkdag. Reden genoeg om stevige werkschoenen aan te schaffen. Werkschoenen bieden je stabiliteit, waardoor spieren en gewrichten minder zwaar belast worden. De kans op vermoeide voeten en benen neemt hierdoor af. Nog belangrijker is het feit, dat werkschoenen bescherming bieden. Gedurende de uitvoering van werkzaamheden kunnen er zware materialen vallen. Vallen deze op je voet, dan is de kans op letsel groot. Met werkschoenen ga je dit tegen.

Werkschoenen in verschillende varianten

Bij de aankoop van werkschoenen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen lage- en hoge werkschoenen. De hoge werkschoenen vallen over je enkels. Ze bieden hierdoor nog meer bescherming en stabiliteit. Het is afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert, of deze extra stabiliteit wenselijk is. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen werkschoenen en werklaarzen. De werklaarzen worden veelal gebruikt in steriele ruimtes en bijvoorbeeld in vochtige omgevingen.

Comfort van een werkschoen

Naast het feit dat werkschoenen in verschillende modellen worden aangeboden, kan er een groot verschil zitten in het comfort van de schoen. Onder meer de dikte van de zool, de stevigheid ervan en de pasvorm van de werkschoen spelen hierbij mee. Het is cruciaal dat de werkschoen qua formaat en model naadloos aansluit op de vorm van je voet. Dit gaat wrijving tussen de schoen en je huid tegen. Zou er sprake zijn van wrijving, dan is de kans op blaren en soortgelijke irritaties aan de huid onnodig groot. Wanneer je veelal in vochtige omgevingen werkt, is het profiel van de zool belangrijk.

Verschillende veiligheidsklassen voor werkschoenen

Niet het minst belangrijke aandachtspunt bij de aankoop van nieuwe werkschoenen is de veiligheidsklasse waarbinnen de schoen valt. Er zijn verschillende veiligheidsklassen, die iets zeggen over de bescherming die een werkschoen biedt. Vaak wordt gekozen voor een werkschoen uit veiligheidsklasse S3. Dit is een schoen die een gemiddelde bescherming biedt. Zo is de werkschoen voorzien van een veiligheidsneus, maar niet volledig waterdicht. Zoek je een waterdichte veiligheidsschoen? Kies in dat geval voor een werkschoen uit categorie S4 of S5. In het assortiment van Arbo Safety Shoes vind je een uitgebreid assortiment werkschoenen van topkwaliteit.