Zandspuiten en zandzuigen: hoe werkt dit precies?

Zandspuiten en zandzuigen kan in verschillende situaties een goede optie zijn. Zie beide technieken als een alternatief voor het gebruik van een minikraan. Een minikraan werkt snel, maar heeft als grootste nadeel dat deze niet overal kan komen. Neem bijvoorbeeld de situatie waarin je de kruipruimte van je woning leeg wilt halen om zo een extra ruimte te creëren voor flessen wijn, een stapeltje overgebleven tegels of dakpannen, enzovoorts. De minikraan kan het zand niet uit de kruipruimte verwijderen. Een zuigwagen kan dit wel! Andersom kan de zuigwagen de kruipruimte ook afdichten door hier juist zand in te spuiten. Meer informatie over het inzetten van een zuigwagen vind je op deze website.

Werking van zandzuigen in huis en in de tuin

Zand opzuigen wordt gedaan in huis, maar ook in de tuin. Zoals reeds genoemd kan een zuigwagen de kruipruimte thuis voor je legen. Op deze manier kun je de kruipruimte van een vloer en wand voorzien en de gecreëerde ruimte gebruiken voor voorraden. In de tuin wordt zandzuigen toegepast bij het opbouwen van een zwembad of bijvoorbeeld een zitkuil. Het gebruik van een minikraan is in de tuin niet altijd wenselijk. De kraan richt schade aan de tuin aan, maar mogelijk ook aan leidingen die door de tuin lopen. Met zandzuigen is de kans op schade veel kleiner.

Zandspuiten om ruimtes op te hogen

Waar zandzuigen bijdraagt aan het verlagen van ruimtes in en rondom je woning, kan zandspuiten wenselijk zijn bij het ophogen van de ruimtes. Zandspuiten wordt regelmatig in tuinen gedaan, waar bijvoorbeeld een nieuw terras of een hogere border moet worden aangelegd. Overigens is niet alleen zandspuiten een optie. Je zou ook kunnen kiezen voor het spuiten van grind. Dit wordt onder meer vaak gedaan op platte daken. Een laagje grind zorgt hier voor bescherming aan de bitumen dakbedekking. De kans op scheurtjes is in zo’n geval veel kleiner.