Droge lucht in huis: zo verhoog je de luchtvochtigheid in je woning

Een comfortabele luchtvochtigheid binnenshuis is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van de woning en de bewoners. Een te droge lucht in huis kan leiden tot uitdroging van de huid, irritatie van de luchtwegen, vermoeidheid en hoofdpijn. Ook kunnen je planten en huisdieren eronder lijden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de luchtvochtigheid in een woning te verhogen. Wij geven je een aantal handige tips om de luchtvochtigheid in je woning op een gezond en comfortabel niveau te houden.

1.      Meet de luchtvochtigheid

Om te weten of de luchtvochtigheid in huis op een gezond niveau is, is het belangrijk om deze te meten. Dit kan met behulp van een hygrometer, een apparaatje dat de luchtvochtigheid meet. Plaats de hygrometer op een centrale plek in huis, bijvoorbeeld in de woonkamer, en controleer regelmatig de meting. Een gezonde luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%.

2.      Ventileer regelmatig

Goede ventilatie is niet alleen belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden, maar ook voor een gezond binnenklimaat. Zorg ervoor dat er regelmatig frisse lucht binnenkomt, bijvoorbeeld door ramen en deuren open te zetten of door het gebruik van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit helpt ook om een overschot aan vochtige lucht af te voeren en schimmelvorming te voorkomen.

3.      Gebruik een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is een apparaat dat de luchtvochtigheid in huis verhoogt. Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers verkrijgbaar, zoals ultrasone bevochtigers, stoombevochtigers en verdampbevochtigers. Let bij de keuze van een luchtbevochtiger op de grootte van de ruimte en het gewenste niveau van bevochtiging.

4.      Plaats planten in huis

Planten hebben niet alleen een decoratieve functie, maar kunnen ook bijdragen aan een gezond binnenklimaat. Planten produceren namelijk vocht, wat de luchtvochtigheid kan verhogen. Goed voor de gezondheid, en dus ook meteen fijne woondecoratie. Kies bijvoorbeeld voor planten als de goudpalm, graslelie of een bananenplant.

5.      Douche met de deur open

Tijdens het douchen komt er veel vocht in het huis vrij. Denk aan bijvoorbeeld het beslaan van je badkamerraam en je spiegel. Door de badkamerdeur open te laten staan na het douchen of badderen, kan het vocht uit de badkamer zich verspreiden door de rest van het huis.

6.      Zet minder vaak de afzuigkap aan

Ben je water of iets anders aan het koken? Zet dan niet de afzuigkap aan, maar laat het vocht dat vrijkomt tijdens het koken vrij. Alleen in het geval van geuren die je niet in huis wil hebben hangen, is het verstandig om de afzuigkap aan te zetten. Ben je pasta aan het koken bijvoorbeeld? Dan kan je mooi gebruik van de gelegenheid maken om je luchtvochtigheid met een paar procent te verhogen.

7.      Zet de verwarming iets lager

Hoe hoger de temperatuur in huis is, hoe lager de luchtvochtigheid zal zijn. Daarom is het verstandig om in bijvoorbeeld de winter de verwarming niet op volle kracht te laten draaien, maar deze op een gangbare temperatuur in te stellen. Zo gaat de luchtvochtigheid minder snel omlaag en bespaar je ook op verwarmingskosten of stroomkosten.