Terug

De beste architect
in je regio

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

Klanten

Plaats je klus, ontvang tot 4 offertes Vrijblijvende offertes van specialisten uit de regio

Plaats je klus

Architect inhuren

Wil jij een woning of aanbouw laten ontwerpen? In dat geval is het verstandig om een architect in te huren. Een architect is een professional die onder andere verantwoordelijk is voor het ontwerpen, plannen en bouwen van huizen. Ze werken meestal samen met ingenieurs, aannemers en andere bouwprofessionals om een project van begin tot eind uit te voeren. Architecten onderzoeken de bestaande omstandigheden op de bouwplaats, analyseren de klantbehoeften en bedenken vervolgens concepten voor nieuwe constructies die aan deze behoeften voldoen. Ze tekenen vervolgens plannen, presenteren hun ontwerpen aan klanten, verfijnen de details van hun projecten en begeleiden de bouw ervan. Het inhuren van een architect is binnen handbereik via Kluskenner. Vul vrijblijvend ons contactformulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere voorstellen van architecten in jouw regio.

Architect kosten

De kosten voor een architect kunnen sterk variëren, afhankelijk van de ervaring en reputatie van een architect. Goedkopere architecten rekenen meestal een uurtarief van rond de €75 en werken vaak als freelancer. Bij een middelgroot architectenbureau betaal je gemiddeld €100 – €125 per uur. Bij de grotere architecten kom je al snel uit op €150 per uur. Het is echter belangrijk niet direct voor de architect met het laagste uurtarief te kiezen. Het is namelijk mogelijk dat een architect met een hoger uurtarief efficiënter werkt, waardoor de totaalprijs lager uitvalt. Neem daarom zeker de recensies van architecten goed door en bekijk ook goed hun portfolio om een beeld te krijgen van de kwaliteit en stijl van de architect.

Gemiddeld uurtarief €75 - €150 Bespaar gem. 10% via kluskenner
Minimaal: €75 Gemiddeld: €100 Maximaal: €150
Minimaal Maximaal

Waarop letten bij het inhuren van een architect?

Architecten zijn vaak betrokken bij de grotere klussen in huis. Het is dan ook van belang er zeker van te zijn dat je een vakman inhuurt. Een goede manier om dit te beoordelen is door te kijken naar keurmerken, zoals het keurmerk Kwaliteitsvakman.

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de service die wordt geleverd door de architect. Kijk of hij of zij bereid is om advies te geven en of er een goede communicatie is. Kijk ook of de specialist in staat is om naar jouw wensen te luisteren en deze uit te voeren. Door de juiste architect te kiezen kun je ervan uitgaan dat de werkzaamheden naar wens en op de juiste manier worden uitgevoerd.

Al met al ben je gemiddeld €4.000 tot €8.000 kwijt als je een huis laat ontwerpen door een architect. Het schetsontwerp is gemiddeld €1.000 tot €2.500 en de bouwtekening €1.500 tot €2.500. Daarnaast vallen hieronder ook de kosten voor constructieberekeningen (€1.500 tot €3.000).

De voordelen van een architect

Wanneer het om je huis gaat, wil je natuurlijk dat het ontwerpen hiervan goed gebeurt. Daarom is het raadzaam om voor een vakkundige architect te gaan. Dit levert de volgende voordelen op:

 • Een architect kan een ontwerp maken dat aan de behoeften van de opdrachtgever voldoet.
 • Een architect houdt rekening met de lokale wetgeving en regelgeving;
 • Een architect heeft een goede kennis van materialen en technieken waardoor hij een efficiënt en duurzaam ontwerp kan maken;
 • Een architect ontwerpt gebouwen met een esthetisch aantrekkelijk uiterlijk, waardoor het gebouw meer waarde heeft;
 • Een architect kan de kosten van verschillende materialen, technieken en ontwerpen vergelijken en de beste optie voor de opdrachtgever kiezen;
 • Een architect heeft een uitgebreide kennis van lokale bouwcodes en kan deze gebruiken om een veilig en duurzaam gebouw te creëren.

Met een deskundige architect weet je zeker dat jouw toekomstige huis of aanbouw in goede handen is. Wacht niet langer en leg je klus aan de aangesloten architecten voor.

Voor welke projecten een architect inhuren?

Een architect kan worden ingeschakeld voor een aantal verschillende klussen, waaronder:

 • Het ontwerpen van een nieuw huis
 • Het ontwerpen van een verbouwing of renovatie
 • De bouwtekeningen maken
 • De vergunningen aanvragen en beheren
 • Het toezicht houden op de bouw
 • Het aansturen van aannemers en onderaannemers
 • Het uitvoeren van inspecties en het oplossen van bouwkundige problemen
 • Het adviseren over de beste materialen en technieken voor een bouwproject
 • Het beoordelen van de technische kwaliteit en veiligheid van een bouwproject

Wat voor werk je ook aan een architect wilt uitbesteden, via Kluskenner kom je direct in contact met een geschikte architect in jouw regio.

Architect offertes aanvragen

Vul je postcode in om te beginnen

Plaats je klus