Hoe kan ik zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om je energierekening te verlagen en op een duurzame manier je eigen stroom op te wekken. Maar om ervoor te zorgen dat jouw zonnepanelen optimaal blijven presteren, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je je zonnepanelen schoonmaakt zodat ze optimaal werken.

1.      Controleer de veiligheid

Allereerst: veiligheid gaat voor alles. Controleer van tevoren of je veilig bij je zonnepanelen kunt om ze schoon te maken. Zorg ervoor dat je ladder stevig staat en dat je de juiste kleding en schoenen draagt om bij de zonnepanelen te kunnen. Op hogere hoogten is het een verstandige keuze om ook een veiligheidsharnas te dragen, zodat bij het eventueel uitglijden je niet van het dak kan vallen.

2.      Schakel de zonnepanelen uit

Om te voorkomen dat je een elektrische schok krijgt tijdens het schoonmaken van zonnepanelen, zet je de zonnepanelen uit. Dit kun je doen door de schakelaar in de meterkast om te zetten. Voor extra veiligheid wacht je een paar minuten zodat je zeker weet dat de stroom van je zonnepanelen af is.

3.      Verwijder grof en los vuil

Voordat je aan de slag gaat met het reinigen van je zonnepanelen is het goed om eerst los, droog vuil als takken en bladeren te verwijderen. Indien je nu al met de tuinslang bezig gaat, kan dit vuil als het nat wordt aan je zonnepanelen blijven kleven of erop waaien. Het weghalen van dit losse vuil is meteen ook prettig voor het schoonmaken van je dakgoten zodat het regenwater goed weg kan lopen.

4.      Maak de zonnepanelen nat

Gebruik een tuinslang of een zachte waterstraal om de zonnepanelen nat te maken. Op deze manier kan zand en vuil vast goed loskomen zonder dit op hardnekkige wijze los te moeten boenen. Doe dit niet met een hogedrukreiniger, want een te harde waterstraal kan de zonnepanelen beschadigen. Let ook vooral op de onderste helft van de zonnepanelen, want hier hoopt zich het meeste vuil op.

5.      Reinig de zonnepanelen met een mild reinigingsmiddel

Voor de volgende stap heb je een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel nodig, zodat je al het vuil weg kunt krijgen. Gebruik hier een speciaal schoonmaakmiddel voor, zoals super solar cleaner. Deze tasten het milieu niet aan en kunnen helpen bij het verwijderen van de hardnekkige vlekken op je zonnepanelen. Een schuurspons raden wij af, want deze kan je zonnepanelen behoorlijk wat schade toebrengen.

6.      Spoel de zonnepanelen af

Na het goed poetsen van de zonnepanelen kun je de zonnepanelen afspoelen. Let goed op dat je geen vlekken en zeepresten achterlaat, want ook deze kunnen de opbrengsten van je zonnepanelen belemmeren. Doe dit opnieuw voorzichtig met een tuinslang of een emmer water.

7.      Laat de zonnepanelen even drogen

Na het poetsen is het goed om even de zonnepanelen op te laten drogen voor je ze inschakelt. Veeg ze niet droog, want als er toch nog wat vuil op de zonnepanelen zit kun je krassen op de panelen veroorzaken.

8.      Schakel de zonnepanelen weer in

Zijn de zonnepanelen redelijk opgedroogd? Dan kun je ze weer inschakelen en stroom op laten wekken. Dit doe je in de meterkast.

Tot slot

Met deze stapsgewijze handleiding kun je jouw zonnepanelen makkelijk schoonmaken om ze zo efficiënt mogelijk te laten functioneren. Vergeet niet om veilig te werken tijdens het schoonmaken van de zonnepanelen en te voorkomen dat je elektrische schokken krijgt of uitglijdt.

Liever het schoonmaken van je zonnepanelen overlaten aan professionals? Vind binnen no time zonnepanelenreinigers in jouw omgeving en vergelijk gemakkelijk offertes via Kluskenner.nl.