Tuintegels schoonmaken: zo doe je dat

Het schoonmaken van tuintegels is een belangrijke taak voor iedereen die zijn of haar buitenruimte netjes en georganiseerd wil houden. Of je nu een kleine patio hebt of een uitgestrekte tuin, het reinigen van je tuintegels kan een groot verschil maken in het uiterlijk van je buitenruimte. In deze blogpost zullen we enkele tips en trucs bespreken voor het schoonmaken van tuintegels.

een grijs tuinpad van boven gezien met een groen grasveld er tegenaan

Stap 1: Verwijder los vuil en puin

Voordat je begint met het schoonmaken van je tuintegels, is het belangrijk om alle losse vuil en puin van het oppervlak te verwijderen. Dit kan gedaan worden met een bezem of een stoffer. Door deze stap over te slaan, kan vuil en puin tijdens het reinigingsproces in de poriën van de tegels worden geduwd, waardoor het moeilijker wordt om ze later schoon te maken.

Stap 2: Maak een oplossing voor het reinigen van de tuintegels

De volgende stap is een middel gebruiken om de tuintegels schoon te maken. Er zijn verschillende commerciële, milieuvriendelijke reinigingsmiddelen op de markt die speciaal zijn ontworpen voor het reinigen van tuintegels. Met deze middelen weet je zeker dat je tuintegels schoon worden, zonder dat je schade aanricht aan je tegels of je tuin. Als je echter de voorkeur geeft aan een eenvoudiger alternatief, kun je eerst proberen kokend water over de tegels te schenken voor je gaat schrobben.

Verschillende websites zullen je vertellen dat azijn, Biotex of groene zeep gebruikt kan worden, maar deze middelen zijn schadelijk voor je tuin en tegels. Azijn kan het kalk dat in je tegels en stenen zit aantasten, waardoor de steen gaat afbrokkelen. Ook op de site van de Rijksoverheid staat aangegeven dat er geen azijn mag worden gebruikt om onkruid en tuinvuil te bestrijden. Biotex en groene zeep zullen je stenen niet beschadigen, maar kunnen wel je planten in de tuin en de bodem aantasten. Groene zeep en Biotex zijn namelijk nog altijd chemische middelen. Daarom is het aan te raden deze middelen niet te gebruiken.

Stap 3: Maak de tuintegels nat

Maak de tuintegels nat voordat je begint met het aanbrengen van het middel. Dit helpt de oplossing beter te verspreiden en de tuintegels gemakkelijker te reinigen. Je kunt hiervoor een tuinslang gebruiken of een emmer water over de tegels gieten. Zorg ervoor dat de tegels goed nat zijn, zodat het middel goed kan intrekken en je er stevig overheen kunt schrobben.

Stap 4: Breng de reinigingsoplossing aan

Gebruik een bezem om de oplossing op de tuintegels aan te brengen. Begin bij een hoek en werk naar buiten toe. Zorg ervoor dat je de oplossing grondig over de tegels verspreidt en let vooral op gebieden waar zich veel vuil en vlekken bevinden. Laat de oplossing enkele minuten op de tegels zitten om vuil en vet los te maken.

Stap 5: Schrob de tuintegels

Gebruik een harde borstel, tuinbezem of een schrobber om de tuintegels grondig te schrobben. Werk in kleine secties en let op eventuele hardnekkige vlekken. Als je een hogedrukreiniger gebruikt, houd deze dan op minimaal 30 cm afstand van de tegels om beschadiging te voorkomen. Houd er rekening mee dat het gebruik van een hogedrukreiniger schadelijk kan zijn voor sommige tegels, vooral voor poreuze of kwetsbare tegels.

Stap 6: Spoel de tegels af

Spoel de tuintegels af met schoon water om alle resten reinigingsmiddel en vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor een tuinslang of een emmer water om elke tegel grondig te spoelen. Neem hiervoor de tijd om zeker te weten dat het middel dat je hebt gebruikt van de tegels weg is, of dat je overgebleven vuil echt wegspoelt. Spoel je onvoldoende, kunnen er vuilresten en schoonmaakmiddel achterblijven. Door uitgebreid te spoelen kun je jezelf een extra schoonmaakbeurt besparen.

Stap 7: Laat de tuintegels opdrogen

Wanneer je de tuintegels schoongemaakt hebt, is het verstandig om ze even op te laten drogen voor je er weer overheen gaat lopen. Zo voorkom je dat er direct weer vuil in de poriën van je tuintegels komt, of dat je vlekken veroorzaakt die je er niet meer uitkrijgt.

Tot slot

Dit zijn de stappen om zelf je tuintegels weer fris eruit te laten zien. Je kunt het schoonmaken van tuintegels het hele jaar doen. Kom je er niet zo goed uit, of ben je fysiek niet in staat om de tuintegels schoon te maken? Dan kan een hovenier je tuintegels er weer als nieuw uit laten zien.