Wat is een samenlevingscontract?

Ga je samenwonen en wil je goede afspraken maken over vaste lasten, eigendommen en nalatenschap? Dan is een samenlevingscontract een zeer verstandige keuze. Hoewel het niet verplicht is om een samenlevingscontract op te stellen, kan het wel verstandig zijn om dit te doen, vooral als je van plan bent om langdurig samen te wonen. Je weet tenslotte nooit wat de toekomst kan brengen, en wat je situatie kan worden. Hieronder leggen we uit wat een samenlevingscontract is en waarom het goed is om deze bij een notaris vast te laten leggen.

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst tussen twee personen die ongehuwd samenwonen. Het kan gaan om romantische partners, maar ook om twee vrienden die samenwonen. In het samenlevingscontract worden afspraken gemaakt over zaken zoals gezamenlijke financiën, eigendom, schulden en nalatenschap. Ook kan er worden afgesproken wat er moet gebeuren als de relatie eindigt, bijvoorbeeld door een breuk of overlijden van één van de partners. Het samenlevingscontract is een belangrijk document omdat het de rechten en plichten van beide partijen vastlegt en conflicten in de toekomst kan voorkomen.

Waarom een samenlevingscontract opstellen?

Er zijn verschillende redenen om een samenlevingscontract op te stellen. De belangrijkste reden is om de rechten en plichten van beide partners vast te leggen. In tegenstelling tot gehuwde partners, hebben samenwonende partners namelijk geen automatische rechten en plichten. Zo zijn ze niet automatisch erfgenaam van elkaar en hebben ze geen recht op partnerpensioen. Met een samenlevingscontract kunnen deze zaken wel worden geregeld.

Een ander voordeel van een samenlevingscontract is dat het kan helpen om conflicten te voorkomen of op te lossen. In het contract worden namelijk duidelijke afspraken gemaakt over wie welke verantwoordelijkheden heeft en wat er moet gebeuren als er iets verandert in de situatie van één van de partners. Ook kan het contract helpen om financiële zaken duidelijk te regelen, bijvoorbeeld door af te spreken wie welke kosten betaalt.

Waarom een samenlevingscontract bij een notaris vastleggen?

Een samenlevingscontract is pas rechtsgeldig als het bij een notaris is vastgelegd. Dit betekent dat beide partners samen naar de notaris moeten gaan om het contract te tekenen. De notaris controleert of het contract aan alle wettelijke eisen voldoet en legt het vervolgens vast in een notariële akte. Dit is belangrijk omdat een notariële akte in de meeste gevallen als bewijs geldt in een eventueel geschil. Maar ook is het belangrijk om een rechtsgeldig samenlevingscontract te hebben als een van de twee getekenden komt te overlijden of door ziekte in een andere situatie terecht komt. Zo ben je op de toekomst voorbereid en loop je niet tegen extra obstakels aan als je al in een onprettige situatie zit.

Op zoek naar een notaris?

Wil je samen met je partner of een huisgenoot een samenlevingscontract opstellen? Dan is deze pas rechtsgeldig als je deze bij een notaris laat vastleggen. Een notaris kan je helpen met het opstellen van het samenlevingscontract. Vaak heeft deze hier veel ervaring mee, en kan die adviseren over bepaalde zaken. Ook kan de notaris helpen herinneren aan zaken waar je eerder wellicht nog niet over had nagedacht. Tenslotte helpt een notaris vaak ook met het zo duidelijk mogelijk opstellen van afspraken, zodat er voor jullie specifieke situatie alles zo eerlijk mogelijk geregeld is. Wil je een vakkundige notaris in jouw regio benaderen voor het vastleggen van een samenlevingscontract? Ga dan via Kluskenner op zoek. Het enige wat je hoeft te doen, is je gegevens en je wensen voor het samenlevingscontract te noteren. Binnen 24 uur ontvang je offertes en gratis een lijst van vakkundige notarissen in jouw regio. Zo wordt de drempel lager om een samenlevingscontract op te laten stellen.