Hoe herken je asbest?

Het herkennen van asbest op je dak kan lastig zijn, omdat het materiaal niet altijd herkenbaar is voor het blote oog. Toch is het belangrijk om te weten of er asbest aanwezig is op je dak, omdat het materiaal schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ook is de verwachting dat het in de toekomst verplicht wordt om je dak te vervangen als deze asbest bevat. In deze tekst leggen we uit waarom asbest gevaarlijk is en hoe je het kunt herkennen op je dak, zodat je weet of je je dak moet vervangen.

Asbest is een stof die jarenlang in de bouwsector werd gebruikt vanwege zijn hittebestendigheid en isolerende eigenschappen. Inmiddels is bekend dat asbest een gevaarlijk materiaal is dat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals longkanker en asbestose. Het is dan ook belangrijk om te weten of er asbest op je dak aanwezig is. We hebben hieronder enkele stappen voor je uitgelicht hoe je zelf erachter kunt komen of je een asbestdak hebt.

Check de kleur van je dakbedekking

Een eerste aanwijzing is de kleur van je dakbedekking. Asbesthoudende dakbedekking heeft meestal een grijze, witte of lichtbruine kleur. Daarnaast heeft het vaak een licht glanzende of matte afwerking. Als je dakbedekking er oud en versleten uitziet en je niet zeker weet wat voor materiaal het is, is het verstandig om een expert in te schakelen om te controleren of er asbest aanwezig is.

Check de structuur van je dakbedekking

Een tweede aanwijzing is de structuur van je dakbedekking. Asbesthoudende dakbedekking bestaat uit golfplaten of leien met een vezelige structuur. Als je op je dak kijkt en de dakbedekking ziet er vezelig uit, dan is het mogelijk dat er asbest aanwezig is. Het is belangrijk om niet zelf op je dak te klimmen om te onderzoeken of er asbest aanwezig is. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn en het materiaal kan vrijkomen als het wordt verstoord.

Ga na wanneer je dak voor het laatst is onderhouden

Een derde aanwijzing is de datum waarop je dak voor het laatst is gerenoveerd of vervangen. Asbest werd namelijk veel gebruikt in de jaren ’60 en ’70 en heeft een lange levensduur. Als je dak al tientallen jaren oud is en nooit is vervangen, is het goed mogelijk dat er asbest aanwezig is. In dat geval is het verstandig om een expert in te schakelen om te onderzoeken of er asbest aanwezig is en wat de beste manier is om het te verwijderen.

Als je vermoedt dat er asbest op je dak aanwezig is, is het belangrijk om dit serieus te nemen en direct actie te ondernemen. Asbest kan namelijk ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als het wordt ingeademd. Als je vermoedt dat er asbest aanwezig is, is het daarom verstandig om een expert in te schakelen om het materiaal te laten onderzoeken. Vaak werd asbest namelijk vermengd met andere materialen, zoals cement. Dit maakt het lastig om het materiaal te herkennen. Asbest kan zowel in golfplaten als in dakleien voorkomen. Een asbest-expert kan vaststellen of er inderdaad asbest aanwezig is en wat de beste manier is om het te verwijderen.

Zit er asbest op je dak?

Als je vermoedt dat er asbest op je dak zit, is het belangrijk om hier niet zelf mee aan de slag te gaan. Het verwijderen van asbest is namelijk gevaarlijk en kan alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerde asbest specialist. Zij hebben de kennis en expertise in huis om het asbest veilig te verwijderen en af te voeren. Door zelf het asbest te verwijderen, loop je het risico op blootstelling aan de gevaarlijke stof en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen om het asbest op je dak te verwijderen. Zo weet je zeker dat het op een veilige manier gebeurt.