Hoe isoleer je je huis?

Je woning isoleren is misschien wel een van de beste manieren om flink wat geld te besparen. Zo hou je de warmte beter buiten in de zomer óf binnen in het najaar. Minder stoken staat gelijk aan minder kosten! Dus woningisolatie is zeker een rendabele investering om te overwegen. Maar hoe moet je beginnen? Gelukkig zijn er makkelijke manieren om je huis te isoleren. We geven je graag wat tips om je stookkosten te verminderen.

huis bedekt in sneeuw bij een bos

De koude wintermaanden komen er aan. Dat betekent stoken voor warmte in huis. En zoals het gezegde luidt wil je niet ‘stoken voor de mussen’. Hoe voorkom je dat de warmte naar buiten gaat maar juist binnen blijft? Dat kan makkelijk door je woning beter te isoleren. Dat hoeft ook echt geen moeilijke opgave te zijn. Sommige van onderstaande tips kan je namelijk zelf makkelijk uitvoeren.

In deze blog kijken we naar de beste manieren om je huis te isoleren:

  • De juiste isolatiemateriaal
  • Dubbel glas of HR++ glas
  • Tochtstrip en deurdrangers
  • Radiatorfolie

De juiste isolatiemateriaal

Het belangrijkste om je huis goed te isoleren is de juiste isolatie. Isolatie is namelijk het begin van een energiezuinig huis. Een goed geïsoleerd huis kan tot wel 30% besparen op de verwarmingskosten. Kies voor materialen zoals steenwol, glaswol, of zelfs milieuvriendelijke opties zoals schapenwol. De keuze van het materiaal kan afhangen van waar je het gaat gebruiken: muren, vloeren of daken hebben elk hun eigen specificaties. Waar je waarschijnlijk geneigd bent om alleen maar je muren of vloeren te willen isoleren raden wij aan om het dak niet te vergeten! Het is beter voor de spullen die je op zolder bewaart, maar zorgt er ook voor dat een groot deel van de warme lucht dat opstijgt niet via het dak verloren gaat.

Expert tip: Consulteer een isolatiespecialist om de thermische prestaties van je huis te beoordelen. Zij kunnen je het meest geschikte type isolatie aanbevelen.

Dubbel glas of HR++ glas

Oudere ramen met enkel glas zijn vaak de zwakke schakel in de isolatie van een huis. Dubbel of HR++ glas kan de thermische efficiëntie van je huis enorm verbeteren. De initiële kosten kunnen hoog zijn, maar de besparing op de lange termijn maakt dit een waardevolle investering. Ook de extra voordelen zoals geluidsdemping kunnen je wooncomfort verbeteren.

Expert tip: Sommige soorten HR++ glas hebben een coating die zonnewarmte in de zomer buiten houdt, maar de warmte in de winter binnenlaat. Informeer naar de opties.

Hulp nodig? Schakel een professional in!

Als je je niet comfortabel voelt bij het uitvoeren van deze klus, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Via onze dienstenpagina vind je eenvoudig een ervaren schoonmaker die je kan helpen.

Tochtstrippen en Deurdrangers

Kieren en gaten bij ramen en deuren kunnen zorgen voor veel warmteverlies. Dit is gemakkelijk te voorkomen met eenvoudige oplossingen zoals tochtstrippen. Er zijn verschillende soorten tochtstrippen: zelfklevende, in te klemmen of te schroeven. De keuze hangt af van de ruimte en het materiaal van je ramen en deuren. Zorg dat je de afmetingen van je deuren waar je de tochtstrip wilt ophangen van te voren goed afmeet. Zo koop je niet te weinig of te veel van tochtweringen. Zo is ook de dikte van de tochtstrip belangrijk.

Expert tip: Vergeet niet om ook een brievenbusborstel te plaatsen als je een brievenbus in je deur hebt. Dit is een vaak over het hoofd gezien punt van warmteverlies.

Gebruik Radiatorfolie

Dit is niet per se een manier om je woning te isoleren, maar zal zeker bijdragen aan het verlagen van je stookkosten. Radiatorfolie is een ontzettend effectieve manier om de verspreiding van warmte via je verwarmingssysteem te verbeteren. Het weerkaatst de warmte terug de kamer in, waardoor je minder energie nodig hebt om de ruimte te verwarmen. Bij traditionele radiatoren gaat de warmte richting de muur en verlies je alles wat er wordt opgewekt aan de oppervlakte aan de achterkant. De folie is eenvoudig zelf aan te brengen achter de radiator. Zorg ervoor dat je de folie zo plaatst dat het de warmte weerkaatst richting de kamer en niet de muur in.

Expert tip: Als je radiatoren hebt die onder een raam zijn geplaatst, kan het nuttig zijn om ook reflecterende folie op het raam te plaatsen. Zo blijft de warmte nog beter binnen.

Meer handige artikelen lezen over klussen

Om succesvol klussen in en rondom het huis uit te voeren, is het belangrijk om over de nodige kennis te beschikken. Bij Kluskenner.nl streven we ernaar via onze Kennisbank waardevol advies te bieden aan onze lezers. Hier kun je informatie vinden over een breed scala aan klussen. We voegen regelmatig nieuwe artikelen toe, zodat je steeds meer klussen zelfstandig kunt aanpakken. Of het nu gaat om eenvoudige klussen of complexere uitdagingen, wij streven ernaar om alles stapsgewijs en op een begrijpelijke manier uit te leggen. Hieronder vind je een verzameling boeiende blogs die mogelijk interessant voor je zijn: