Makkelijk zelf plinten plaatsen in huis

Eén van de meest effectieve manieren om de schoonheid van jouw interieur te accentueren, is door plinten toe te voegen. Ze vormen de subtiele overgang tussen jouw muren en vloer en beschermen de randen van je muren tegen stoten en krassen. Maar hoe plaats je zelf plinten in huis? In deze blogpost biedt Kluskenner.nl je de ultieme gids voor het zelf plaatsen van plinten. Of je nu een doorgewinterde klusser bent of een doe-het-zelver in de dop, we zullen je door elke stap leiden om ervoor te zorgen dat jouw plinten perfect geïnstalleerd worden.

Plinten plaatsen in huis.

De voordelen van plinten

Het is een klus die veel mensen uitstellen, maar het plaatsen van plinten in je huis biedt tal van voordelen. Allereerst dragen ze bij aan de esthetiek van je interieur door een elegante overgang te creëren tussen de muur en de vloer. Dit verbetert de algehele uitstraling van de ruimte verbetert. Ze verbergen ook eventuele kieren die kunnen ontstaan waar de vloer en de muur elkaar ontmoeten. Bovendien kunnen ze helpen bij het verbergen van kabels en draden, wat bijdraagt aan een nette en opgeruimde uitstraling. Dit worden dan holle plinten of overzetplinten genoemd.

Daarnaast zijn plinten niet alleen decoratief, maar hebben ze ook een praktisch nut. Ze bieden de onderste rand van de muur bescherming tegen stoten, beschadigingen die kunnen optreden bij dagelijkse activiteiten (zoals bijvoorbeeld stofzuigen). Daarnaast, als je kiest voor akoestische plinten, kunnen ze een bijdrage leveren aan de geluidsreductie in huis. Kortom, het plaatsen van plinten is een relatief kleine ingreep die een grote invloed kan hebben op de esthetiek  én functie van je huis.

Benodigde Materialen

Hier is een lijst van gereedschappen die je mogelijk nodig hebt bij het zelf plaatsen van plinten. Door al deze gereedschappen bij de hand te hebben voordat je begint, kun je ervoor zorgen dat het proces van het installeren van je plinten soepel en succesvol verloopt.

  • Meetlint: Gebruik het voor het opmeten van de lengte van de muur.
  • Potlood: Teken hiermee simpele markeringen op de plinten en de muur
  • Verstekzaag: Dit is bedoeld om de plinten op de juiste lengte te zagen en om hoeksneden te maken voor de hoeken van de kamer.
  • Hoekmeter: Hiermee kun je hoeken opmeten die niet precies 90 graden zijn.
  • Montagelijm of -kit en kitpistool: Dit gebruik je om de plinten aan de muur te bevestigen.
  • Schroeven en boormachine: Soms kunnen schroeven nodig zijn voor extra bevestigingskracht.
  • Afdichtmiddel: Dit gebruik je om de eventuele naden tussen de plinten te vullen.
  • Verf of beits, kwasten en schilderstape: Je kunt de plinten achteraf schilderen of beitsen.

1. Meten en aankoop

Het eerste wat je moet doen is de ruimte meten waar je de plinten wilt installeren. Dit geeft je een idee van de hoeveelheid plinten die je moet aankopen. Zorg ervoor dat je extra plinten koopt, ongeveer 10% meer dan jouw metingen, om eventuele fouten of schade tijdens de installatie te dekken.

2. Voorbereiding van de wand

Zorg ervoor dat de muur schoon en vrij van stof is. Als de muur oneffen is, moet je deze misschien vlak maken. Controleer dit door de plint tegen de muur te houden om te zien of er gaten zijn. Als dat het geval is, kan je later gebruik maken een opvulmiddel om de spleten te dichten.

3. Het zagen van de plinten

Zaag de plinten op maat met een afkortzaag. Voor de hoeken, zaag de uiteinden van elke plint in een hoek van 45 graden zodat ze perfect in elkaar passen. Je kunt de exacte afmetingen van de hoek bepalen met behulp van een hoekmeter. Trek een rechte lijn met een potlood op de zaaglijn als richtlijn.

Heb je geen ervaring met zagen? Overweeg dan om eerst een paar oefensneden te maken op een stuk restmateriaal voor de beste resultaten

4. Bevestiging van de plinten

Breng de lijm aan in dotten, op 40-50 centimeter afstand van elkaar op de achterzijde van de plint. Zorg ervoor dat je genoeg lijm gebruikt om een sterke verbinding te maken, maar niet te veel zodat het niet uitpuilt als de plint wordt aangebracht. Druk de plint op zijn plaats en houd deze enkele seconden vast zodat de lijm kan hechten. Voor extra stabiliteit kun je ook schroeven gebruiken, vooral bij zwaardere plinten.

5. Afwerking

Nadat de plinten zijn geïnstalleerd, gebruik je een afdichtmiddel om de naden tussen de plinten te vullen en een gladde afwerking te creëren. Laat het afdichtmiddel drogen volgens de instructies op de verpakking voordat je de plinten verft of beitst.

6. Schilderen of beitsen

Hoewel sommige mensen ervoor kiezen om hun plinten te schilderen of te beitsen voordat ze deze installeren, kun je ervoor kiezen om dit te doen nadat ze zijn geïnstalleerd. Zorg ervoor dat je de vloer en aangrenzende muren bedekt met schilderstape om te voorkomen dat verf of beits waar het niet hoort te komen. Verf of beits de plinten in de gewenste kleur en laat ze volledig drogen.

7. Onderhoud

Nadat jouw plinten zijn geïnstalleerd, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te houden. Stof en vuil kunnen zich ophopen, dus gebruik een stofdoek, stofzuiger of vochtige doek om je plinten schoon te houden. Als je jouw plinten hebt geverfd of gebeitst, wil je misschien na een paar jaar een nieuwe laag aanbrengen om ze er fris en nieuw uit te laten zien.

Weet je het niet zeker? Huur een professional in

Het plaatsen van plinten kan een relatief eenvoudige klus zijn die een grote impact heeft op de uitstraling van je huis. Het vereist wat voorbereiding en geduld, maar het is zeker haalbaar voor een gemotiveerde doe-het-zelver. We hopen dat deze gids van Kluskenner.nl je helpt bij het succesvol plaatsen van jouw plinten!

Onthoud, als je hulp nodig hebt, kun je hier een professionele klusser vinden  om te helpen. Via onze dienstenpagina vind je eenvoudig een handige klusser die binnen een handomdraai mooie plinten in jouw huis kan plaatsen. Het plaatsen van plinten is een klus die meestal wordt uitgevoerd door een timmerman of vloerenlegger. Je kunt ook eerst meer informatie lezen over hoe onze website werkt.

Meer handige artikelen lezen over klussen

Om klussen in en rondom huis te verrichten, heb je natuurlijk wat voorkennis nodig om het beste eindresultaat te verzekeren. Wij bieden daarom onze lezers wij waardevolle adviezen via onze Kennisbank voor een verscheidenheid aan klussen! We voegen regelmatig een nieuwe artikel toe, zodat je steeds meer klussen zelfstandig leert aan te pakken. Van simpele klussen tot uiteenlopende uitdagingen, wij proberen het zo eenvoudig mogelijk stapsgewijs uit te leggen. Hieronder stellen we een verzameling blogs voor die wellicht ook boeiend voor je zijn: