Hoe maak je een houten boekenplank op maat?

Lees jij graag boeken maar kom je tegenwoordig ruimte te kort om deze op te bergen? Dan kan een boekenplank op maat de uitkomst zijn. Kleiner dan een boekenkast, maar net zo groot als dat jij zelf wilt. Het is daarnaast een uniek meubelstuk dat je ruimte een persoonlijke touch geeft. In deze handleiding leggen we je stap voor stap uit hoe je een boekenplank op maat bouwt, zodat jij binnenkort kan genieten van jouw persoonlijke leeshoek. Veel klusplezier!

Houten boekenplank op maat

Als je een boekenplank op maat wilt maken kom je al snel uit op hout. Ga je voor een eiken wandplank, dan kies je een van de meest toegankelijke soort houten plank om mee te werken. Het is ook de meest gebruikte soort hout en dus wordt in deze blog gepraat over eiken boekenplanken. In deze blog duiken we dieper in hoe je dit het beste aanpakt.

Na het lezen van deze blog weet je meer over:

 • Wat heb je nodig om een houten boekenplank op maat te maken?
 • Hoe maak je een houten boekenplank op maat?
 • Voorkom deze veelgemaakte fouten!

 

Hulp nodig? Schakel een professional in!

Als je je niet comfortabel voelt bij het uitvoeren van deze klus, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Via onze dienstenpagina vind je eenvoudig een ervaren klusjesman die je kan helpen.

Wat heb je nodig om een houten boekenplank op maat te bouwen?

Om je eigen boekenplank te bouwen, is het belangrijk dat je over de volgende materialen en gereedschappen beschikt

 • Houten planken
 • Schroeven en/of houtlijm
 • Boormachine en/of schroevendraaier
 • Zaag
 • Schuurpapier of schuurmachine
 • Waterpas
 • Rolmaat
 • Potlood

Hoe bouw je een boekenplank op maat?

1. Planning en ontwerp

Begin met het opmeten van de ruimte waar je de boekenplank wilt plaatsen. Maak een schets van je boekenplank en bepaal de afmetingen. Bedenk ook hoeveel planken je wilt en op welke hoogte deze moeten komen.

2. Kies de juiste hout

Kies het soort hout dat je wilt gebruiken en zaag de planken op maat. Zoals gezegd raden wij eiken hout aan, door de veelzijdigheid, levensduur en kwaliteit van eiken. Wil je voor iets anders gaan kan dat zeker. Er verandert niks aan de stappen namelijk. Schuur de planken glad om splinters te voorkomen.

3. Montage

Begin met het monteren van de zijkanten en de bovenkant en onderkant van de boekenplank. Gebruik schroeven of houtlijm om deze aan elkaar te bevestigen. Zorg ervoor dat alles recht en waterpas is.

4. Planken plaatsen

Bevestig de planken op de gewenste hoogte. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat ze recht zijn. Het is namelijk zonde als je boeken schuin staan! Schroef of lijm ze vast aan de zijkanten.

Stap 5: Afwerking

Schuur de boekenplank nogmaals licht op en breng een verflaag of beits aan voor een mooie afwerking. Hierin kan je lekker je creativiteit de vrije loop laten gaan! Kies voor een kleur dat past bij de rest van je interieur, zodat de houten boekenplank echt tot zijn recht komt.

Voorkom deze veelgemaakte fouten!

Bij het bouwen van een houten boekenplank op maat, is het belangrijk om enkele veelgemaakte fouten te voorkomen. Gelukkig hebben wij al ervaring en de nodige fouten mee gemaakt, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Hier zijn twee veelvoorkomende valkuilen:

Onvoldoende meten

Meten is weten! Zorg ervoor dat je alle metingen correct en nauwkeurig uitvoert om problemen tijdens de montage te voorkomen.

Verkeerde materialen of gereedschap gebruiken

Gebruik de juiste materialen en gereedschappen voor de klus. Dit zorgt voor een stevigere constructie en een mooiere afwerking.

Door deze valkuilen te vermijden, ben je goed op weg om een prachtige boekenplank op maat te bouwen die jarenlang meegaat. Zo creëer je een sfeervolle plek voor al je boeken en een uniek meubelstuk dat je interieur compleet maakt!

Meer handige artikelen lezen over klussen

Om succesvol klussen in en rondom het huis uit te voeren, is het belangrijk om over de nodige kennis te beschikken. Bij Kluskenner.nl streven we ernaar via onze Kennisbank waardevol advies te bieden aan onze lezers. Hier kun je informatie vinden over een breed scala aan klussen. We voegen regelmatig nieuwe artikelen toe, zodat je steeds meer klussen zelfstandig kunt aanpakken. Of het nu gaat om eenvoudige klussen of complexere uitdagingen, wij streven ernaar om alles stapsgewijs en op een begrijpelijke manier uit te leggen. Hieronder vind je een verzameling boeiende blogs die mogelijk interessant voor je zijn: