Hoe onderhoud je een houten vloer?

Houten vloeren zijn een prachtige aanvulling op elk interieur. Grote kans dat je bij een verhuizing een nieuwe vloer hebt geplaatst of laten plaatsen. Houten vloeren moeten wel onderhouden worden om net zo mooi te blijven als aan het begin. Het is namelijk zonde om je prachtige houten vloer vol krassen of andere vlekken te krijgen. Met de juiste zorg is een houten vloer makkelijk te onderhouden gelukkig. In deze blogpost willen we vertellen hoe je een houten vloer moet onderhouden. Of je nu een doorgewinterde huiseigenaar bent of net begint met het onderhoud van je vloer, deze gids is voor jou.

Na het lezen van deze blog weet jij meer over:

  1. Waarom moet je een houten vloer onderhouden?
  2. Wat heb je nodig om een houten vloer te onderhouden?
  3. Hoe moet je een houten vloer onderhouden?
  4. Wat je niet moet doen om een houten vloer te onderhouden

Hulp nodig? Schakel een professional in!

Als je je niet comfortabel voelt bij het uitvoeren van deze klus, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Via onze dienstenpagina vind je eenvoudig een ervaren schoonmaker die je kan helpen.

1. Waarom moet je een houten vloer onderhouden?

Net als een kapotte tegel, kan een slecht onderhouden houten vloer niet alleen een doorn in het oog zijn, maar ook functionele problemen veroorzaken. Denk aan krassen, deuken of zelfs waterschade. Daarom is regelmatig en correct onderhoud cruciaal.

2. Wat heb je nodig om een houten vloer te onderhouden?

De juiste materialen maken een wereld van verschil voor het onderhouden van een houten vloer. Zorg er daarom voor dat je de volgende items bij de hand hebt:

  • Zachte bezem of stofzuiger met een zachte borstel
  • Houtreiniger speciaal voor houten vloeren
  • Microvezeldoek of mop
  • Beschermende pads voor meubels
  • Optioneel: houtolie of was

3. Hoe moet je een houten vloer onderhouden?

Nadat je de juiste materialen bij elkaar hebt verzameld is het tijd om te beginnen met de onderhoud van je houten vloer. Gebruik hiervoor onderstaande stappen.

Regelmatig schoonmaken

Gebruik een zachte bezem of stofzuiger om vuil, stof en puin te verwijderen. Dit helpt om krassen te voorkomen.

Gebruik de juiste reinigingsmiddelen

Kies een reiniger die speciaal is gemaakt voor houten vloeren. Lees altijd de instructies op de verpakking.

Bescherm je vloer

Plaats beschermende pads onder meubels en vermijd het dragen van schoenen met hoge hakken of scherpe punten op de vloer.

Periodiek oliën of wassen

Afhankelijk van het type hout en de afwerking, kan het periodiek aanbrengen van een houtolie of was nuttig zijn om de vloer te beschermen en de glans te behouden.

4. Wat moet je niet doen tijdens het onderhouden van je houten vloer

Naast tips over wat je moet doen om je houten vloer te onderhouden, zijn er ook wat zaken waar je op moet letten. Zo voorkom je schade en snellere slijtage van je houten vloer.

Gebruik geen water

Vermijd het gebruik van te veel water bij het schoonmaken, dit kan leiden tot waterschade. Als je water gebruikt moet je er op letten dat je dit goed droog maakt. Zo kan het niet je houten vloer in trekken.

Vermijd hardnekkige schoonmaakmiddelen, zoals schuurmiddel

Schurende reinigingsmiddelen kunnen de afwerking van je vloer beschadigen. Het is vaak ook helemaal niet nodig om te sterke schoonmaakmiddelen te gebruiken.

Laat vlekken niet zitten

Verwijder vlekken zo snel mogelijk om permanente schade te voorkomen. Een vlek gelijk schoonmaken zorgt ervoor dat deze niet kan intrekken en is vaak ook makkelijker schoon te maken daardoor.

Conclusie

Het onderhouden van je houten vloer hoeft geen tijdrovende of ingewikkelde taak te zijn. Met de juiste kennis en hulpmiddelen kun je jarenlang genieten van een prachtige vloer. Heb je meer hulp nodig? Aarzel niet om een professional in te schakelen. Op Kluskenner kun je eenvoudig een ervaren specialist vinden die je kan helpen.

Wil je meer weten over klussen in en rondom het huis? Bekijk dan onze Kennisbank voor meer waardevolle tips en adviezen. We voegen regelmatig nieuwe artikelen toe om je te helpen bij al je klusavonturen.

Hieronder vind je een verzameling boeiende blogs die mogelijk interessant voor je zijn: