Hoe vervang je een kapotte tegel?

Een kapotte tegel kan een doorn in het oog zijn, vooral als je veel tijd en moeite hebt gestoken in het creëren van een prachtige tegelvloer of -wand. Gelukkig is het vervangen van een kapotte tegel een klus die je zelf kunt uitvoeren. In deze blogpost biedt Kluskenner.nl je een stapsgewijze handleiding voor het vervangen van een kapotte tegel. Of je nu een ervaren klusser bent of een beginnende doe-het-zelver, we leiden je door het hele proces.

De impact van een kapotte tegel

Een kapotte tegel kan niet alleen esthetisch onaangenaam zijn, maar ook functionele problemen veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld een zwakke plek zijn waar vocht kan binnendringen, wat kan leiden tot schimmel of andere schade. Daarom is het belangrijk om een kapotte tegel zo snel mogelijk te vervangen.

Je vervangt een kapotte tegel met de volgende stappen

 1. Verwijder de kapotte tegel
 2. Bereid het oppervlak voor
 3. Lijm aanbrengen
 4. Voeg de tegel
 5. Afwerking
 6. Onderhoud

Om een kapotte tegel te vervangen heb je de juiste gereedschap en materialen nodig. Zorg dat je de volgende dingen in ieder geval in huis hebt:

 • Hamer en beitel. Hiermee kan je de kapotte tegel losmaken en verwijderen
 • Tegellijm. Om de nieuwe tegel op zijn plaats te lijmen.
 • Voegmiddel. Door de tegel te voegen krijg je een mooie afwerking
 • Troffel. Voor het aanbrengen van de tegellijm
 • Voegspaan. Voor het aanbrengen van het voegmiddel
 • Vervangende tegel. Een tegel die de kapotte tegel gaat vervangen. Let erop dat deze in dezelfde maat en stijl is als de kapotte tegel.
 • Veiligheidsbril en handschoenen. Veiligheid ten alle tijde!

1. Verwijder de kapotte tegel

Begin met het voorzichtig losmaken van de kapotte tegel met een hamer en beitel. Zorg ervoor dat je de omliggende tegels niet beschadigt. Verwijder alle stukken en maak de ruimte schoon.

2. Voorbereiding van het oppervlak

Zorg ervoor dat het oppervlak waar de nieuwe tegel komt schoon en vrij van oude lijm of voeg is. Dit zorgt voor een betere hechting van de nieuwe tegel.

3. Aanbrengen van de lijm

Gebruik een troffel om een gelijkmatige laag tegellijm aan te brengen op het oppervlak waar de nieuwe tegel komt. Druk de nieuwe tegel stevig op zijn plaats.

Hulp nodig? Schakel een professional in!

Het vervangen van een kapotte tegel is een taak die zorgvuldigheid en aandacht voor detail vereist. Als je je niet comfortabel voelt bij het uitvoeren van deze klus, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Via onze dienstenpagina vind je eenvoudig een ervaren tegelzetter die je kan helpen.

 

4. Voegen van de tegel

Laat de lijm drogen volgens de instructies op de verpakking. Meng vervolgens het voegmiddel en gebruik een voegspaan om het voegmiddel aan te brengen. Veeg overtollig voegmiddel weg met een vochtige doek.

5. Afwerking

Laat het voegmiddel drogen en maak de tegel schoon voor een nette afwerking. Je nieuwe tegel zou nu naadloos moeten passen bij de rest van je tegelwerk.

6. Onderhoud

Net als bij elke andere tegel, is het belangrijk om je nieuwe tegel goed te onderhouden. Regelmatig schoonmaken en het voorkomen van zware impact kunnen de levensduur van je tegel verlengen.

Meer handige artikelen lezen over klussen

Om succesvol klussen in en rondom het huis uit te voeren, is het belangrijk om over de nodige kennis te beschikken. Bij Kluskenner.nl streven we ernaar via onze Kennisbank waardevol advies te bieden aan onze lezers. Hier kun je informatie vinden over een breed scala aan klussen. We voegen regelmatig nieuwe artikelen toe, zodat je steeds meer klussen zelfstandig kunt aanpakken. Of het nu gaat om eenvoudige klussen of complexere uitdagingen, wij streven ernaar om alles stapsgewijs en op een begrijpelijke manier uit te leggen. Hieronder vind je een verzameling boeiende blogs die mogelijk interessant voor je zijn: