Hoe leg je een laminaatvloer?

Een laminaatvloer is vaak de finishing touch van een kamer, of het nu een woonkamer of slaapkamer is. Het is gelukkig een klus die je zelf kan uitvoeren, als je maar weet hoe het moet. In deze handige gids leggen we je stap voor stap uit hoe je een laminaatvloer legt. Je leest welke gereedschap je allemaal nodig hebt en hoe je dit het beste kan gebruiken voor een mooie afwerking. Veel klusplezier!

hoe leg je een laminaat vloer?

Na het lezen van deze gips weet jij meer over:

 • Wat heb je nodig om een laminaatvloer te leggen?
 • Hoe leg je een laminaatvloer?
 • Voorkom deze veelgemaakte fouten

Hulp nodig? Schakel een professional in!

Als je je niet comfortabel voelt bij het uitvoeren van deze klus, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Via onze dienstenpagina vind je eenvoudig een ervaren klusjesman die je kan helpen.

Wat heb je nodig om een laminaatvloer te leggen?

Met de juiste materialen is het leggen van een laminaatvloer heel makkelijk. Zorg er daarom voor dat je de volgende items bij de hand hebt voordat jij begint aan de slag gaat met een laminaatvloer leggen:

 • Laminaatplanken
 • Ondervloer
 • Plinten
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Verstekzaag of laminaatsnijder
 • Hamer en slagblok
 • Afstandhouders

Wat zijn de voordelen van PVC vloeren?

Hoe leg je een laminaatvloer?

Stap 1. Voorbereiden ondergrond en ondervloer

Zorg dat de kamer helemaal leeg is, zodat je genoeg beweegruimte hebt om aan de slag te gaan. De ondervloer moet ook helemaal glad zijn om oneffenheden te voorkomen. Dit kan je vaak oplossen met een goede schoonmaak. Indien deze nog niet aanwezig is moet je de ondervloer uitrollen en zorgen dat deze overal egaal aangelegd is.

Stap 2. Laminaat klaar leggen

Bepaal de legrichting van de laminaat. Onze tip is om dit in de lengterichting van de kamer te doen. Hierdoor lijkt de kamer namelijk groter. Laat de laminaatplanken vervolgens 48 uur in de kamer liggen om te acclimatiseren en uitzetting of krimp te voorkomen.

Stap 3. Eerste rij planken laminaatvloer leggen

Wanneer je aan de slag gaat met het leggen van de eerste planken moet je gelijk goed beginnen. Volg de onderstaande stappen op om dit goed uit te voeren.

 1. Meten. Meet de breedte van de kamer en haal daar de breedte van een plank van af. Dit is de ruimte die je tussen de uiteindes wilt bewaren.
 2. Plaatsen. Begin in een hoek en leg de eerste plank met de groefzijde naar de muur.
 3. Rij vervolgen. Voeg de volgende planken toe door ze in de groef van de vorige plank te klikken.
 4. Aanpassen. Het laatste stuk van de rij moet je waarschijnlijk op maat zagen.

Stap 4. Laminaatvloer leggen

Begin de tweede rij met het afgezaagde stuk van de vorige rij om een leuk patroon te creëren. Herhaal het proces vervolgens zoals je in de eerste rij hebt gedaan en ga zo door. De laatste rij zal je waarschijnlijk in de breedte moeten aanpassen. Vergeet niet om de afstand tot de muur constant in je achterhoofd te houden! Deze kan je uiteindelijk met de plinten bedekken als het goed is.

Voorkom deze veelgemaakte fouten!

Wanneer je een laminaatvloer gaat leggen is het belangrijk om niet de fouten te maken die veel voorkomen. Dit zijn de twee meest voorkomende valkuilen bij het leggen van een laminaatvloer.

Onvoldoende voorbereiding van de ondergrond

Een ongelijke of vuile ondergrond kan leiden tot een onstabiele vloer. Zorg ervoor dat de vloer vlak en schoon is voordat je begint. Het is namelijk makkelijker om dit op te lossen terwijl er nog geen laminaat ligt in plaats van achteraf. Het zou zonde zijn om je harde werk ongedaan te maken door de vloer weer los te moeten halen.

Te strakke plaatsing tegen de muur

Een uitzettingsvoeg van minimaal 8-10 mm is essentieel. Door het laminaat te strak tegen de muren te leggen, heeft het geen ruimte om uit te zetten en kan het gaan bobbelen. Hoe droog de laminaatvloer ook is kan het altijd uit zetten. Dit gebeurt namelijk door de verandering in luchtvochtigheid in een ruimte gedurende het jaar.

Door deze valkuilen te vermijden kan jij onbezorgd aan de slag gaan met het leggen van je laminaatvloer.

Meer handige artikelen lezen over klussen

Om succesvol klussen in en rondom het huis uit te voeren, is het belangrijk om over de nodige kennis te beschikken. Bij Kluskenner.nl streven we ernaar via onze Kennisbank waardevol advies te bieden aan onze lezers. Hier kun je informatie vinden over een breed scala aan klussen. We voegen regelmatig nieuwe artikelen toe, zodat je steeds meer klussen zelfstandig kunt aanpakken. Of het nu gaat om eenvoudige klussen of complexere uitdagingen, wij streven ernaar om alles stapsgewijs en op een begrijpelijke manier uit te leggen. Hieronder vind je een verzameling boeiende blogs die mogelijk interessant voor je zijn: