Renoveren van een verwilderde tuin

Een verzorgde tuin is de droom voor veel huiseigenaren. Maar soms kan door gebrek aan onderhoud of een eerdere keuze voor wildere beplanting, een tuin flink verwilderen. Gelukkig is met wat inspanning en de juiste stappen jouw verwilderde tuin om te toveren tot een prachtig paradijs. In deze stapsgewijze handleiding laten we je zien hoe je een verwilderde tuin systematisch en efficiënt aanpakt. Ook geven we tips over de materialen en gereedschappen die je nodig hebt.

Renovatie van een verwilderde tuin

1.      Inventarisatie van de tuin

Voordat je enthousiast begint is het belangrijk om een rondje door je tuin te maken. Bekijk welke planten er nog goed uitzien en welke je wilt behouden. Beslis ook welke planten en struiken echt weg moeten.

2.      Verzamel de benodigde materialen

Zorg dat je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt. Denk aan een goede snoeischaar, tuinhandschoenen, een kruiwagen, tuinafvalzakken en eventueel een tuinfrees.

3.      Start met snoeien

Begin met het snoeien van overwoekerde struiken en planten. Hiermee creëer je al snel een overzichtelijkere situatie en ruimte om te werken.

4.      Verwijder ongewenste planten

Nu kun je starten met het verwijderen van planten en struiken die je niet in je tuin wilt hebben. Zorg ervoor dat je ook de wortels zo goed mogelijk verwijdert om terugkeer te voorkomen. Hierbij kan je kiezen voor natuurlijke middelen om de wortels weg te halen.

5.      Maak de grond gereed

Na het snoeien en verwijderen is het tijd om de grond aan te pakken. Verwijder onkruid, spit de grond om en voeg indien nodig compost of andere bodemverbeteraars toe. Het is ook belangrijk dat je een plan hebt van welke plant waar gaat komen, om te voorkomen dat je tuin binnen de kortste keren weer verwilderd raakt.

Tips voor het kiezen van nieuwe planten

Bij het herinrichten van je tuin na een renovatie zijn er een paar belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • Kies voor inheemse planten
  Inheemse planten zijn vaak beter bestand tegen lokale weersomstandigheden en ze bieden ook voedsel en onderdak aan lokale dieren en insecten. Grote kans dat de kleine ecosysteem die je in je tuin creëert ook beter werkt als de planten uit dezelfde plekken komen.
 • Houd rekening met de zon
  Sommige planten hebben veel zon nodig, terwijl anderen liever in de schaduw staan. Kijk goed naar de zonuren in jouw tuin en kies planten die passen bij de locatie.
 • Meng afwisselende planten
  Probeer bloeiende planten te mengen die op verschillende tijden bloeien. Zo zorg je voor het hele jaar door kleur in je tuin en voorkom je dat je alleen maar in de zomer kan tuinieren.
 • Denk aan de hoogte
  Varieer in de hoogte van planten en struiken voor een dynamische uitstraling. Het zal zorgen voor een levendige uitstraling.

Kom je er niet uit? Schakel een hovenier in Het renoveren van een verwilderde tuin kan een flinke klus zijn. Voel je je overweldigd of wil je gewoon de expertise van een professional? Overweeg dan om via onze dienstenpagina een ervaren hovenier in te schakelen. Een hovenier heeft de kennis en ervaring om jouw tuin snel en efficiënt aan te pakken en om te toveren tot een droomtuin.

Meer handige artikelen lezen over klussen

Om succesvol klussen in en rondom het huis uit te voeren is het belangrijk om over de nodige kennis te beschikken. Bij Kluskenner.nl streven we ernaar via onze Kennisbank waardevol advies te bieden aan onze lezers. Hier kun je informatie vinden over een breed scala aan klussen. We voegen regelmatig nieuwe artikelen toe, zodat je steeds meer klussen zelfstandig kunt aanpakken. Of het nu gaat om eenvoudige klussen of complexere uitdagingen, wij streven ernaar om alles stapsgewijs en op een begrijpelijke manier uit te leggen. Hieronder vind je een verzameling boeiende blogs die mogelijk interessant voor je zijn: