Welke zonwering houdt de meeste warmte tegen?

In de zomer kan de zon behoorlijk fel zijn en kan het binnen in huis snel warm worden. Het is dan ook belangrijk om goede zonwering te hebben die niet alleen de zon, maar ook de warmte buiten houdt. Er zijn verschillende soorten zonwering beschikbaar, maar welke houdt nu eigenlijk de meeste warmte tegen? Hieronder benoemen we verschillende soorten zonwering en beoordelen we hun effectiviteit bij het tegenhouden van warmte.

Rolluiken

Rolluiken zijn een populaire vorm van zonwering die verkrijgbaar zijn in verschillende materialen, zoals aluminium en kunststof. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en kunnen handmatig of elektrisch bediend worden. Rolluiken zijn effectief in het tegenhouden van zonlicht en warmte. Dit komt doordat rolluiken het raam volledig bedekken en er daardoor geen warmte naar binnen kan komen. Bovendien zijn rolluiken vaak voorzien van een isolerende laag, waardoor ze ook in de winter een isolerende werking hebben en de warmte binnenhouden.

Markiezen

Markiezen zijn een klassieke vorm van zonwering die nog steeds veel gebruikt worden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en kunnen zowel handmatig als elektrisch bediend worden. Het grote voordeel van markiezen is dat ze niet alleen de zon tegenhouden, maar ook de warmte buiten houden. Dit komt doordat markiezen een groot deel van het raam bedekken en de warmte daardoor minder kans krijgt om binnen te komen. Bovendien zijn markiezen vaak voorzien van een zonwerende coating, waardoor ze nog effectiever zijn in het tegenhouden van warmte. Markiezen zijn dan ook een goede keuze als je op zoek bent naar een zonwering die veel warmte tegenhoudt.

Shutters

Shutters zijn een sfeervolle en praktische vorm van zonwering. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout en aluminium, en kunnen handmatig of elektrisch bediend worden. Shutters zijn effectief in het tegenhouden van zonlicht en warmte. Dit komt doordat shutters het raam volledig bedekken en er daardoor geen warmte naar binnen kan komen. Bovendien zijn shutters vaak voorzien van een isolerende laag, waardoor ze ook in de winter een isolerende werking hebben en de warmte binnenhouden.

Screens

Screens zijn een moderne vorm van zonwering die steeds populairder wordt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen handmatig of elektrisch bediend worden. Screens zijn effectief in het tegenhouden van zonlicht, maar zijn minder effectief in het tegenhouden van warmte dan bijvoorbeeld rolluiken. Dit komt doordat screens niet het hele raam bedekken en er daardoor nog steeds warmte tussen het screen en het raam kan komen. Bovendien zijn screens vaak niet voorzien van een isolerende laag, waardoor ze minder effectief zijn in het tegenhouden van warmte dan bijvoorbeeld rolluiken.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn een populaire vorm van binnen-zonwering en zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder hout, kunststof en aluminium. Ze zijn erg veelzijdig en kunnen de lichtinval en de privacy in een ruimte reguleren. Jaloezieën kunnen tot 50% van de warmte buiten houden, afhankelijk van het materiaal en de kleur. Dit komt omdat jaloezieën de zonnestralen breken voordat ze het glas bereiken. Jaloezieën zijn ook relatief goedkoop in aanschaf en onderhoud, maar kunnen minder effectief zijn dan andere vormen van zonwering.

Gordijnen

Gordijnen zijn een klassieke vorm van zonwering die verkrijgbaar zijn in verschillende materialen en kleuren. Ze kunnen handmatig of elektrisch bediend worden en zijn effectief in het tegenhouden van zonlicht. Als het gaat om het tegenhouden van warmte, zijn gordijnen echter minder effectief dan markiezen. Dit komt doordat gordijnen vaak niet het hele raam bedekken en er nog steeds warmte tussen het gordijn en het raam kan komen. Bovendien zijn gordijnen vaak gemaakt van dichte materialen, waardoor er weinig ventilatie mogelijk is en warmte zich kan ophopen.

Tot slot

Concluderend kunnen we stellen dat er verschillende soorten zonwering beschikbaar zijn die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben als het gaat om het tegenhouden van warmte. Rolluiken, markiezen en shutters zijn het meest effectief in het tegenhouden van warmte, terwijl screens, jaloezieën en gordijnen minder effectief zijn. Bij het kiezen van zonwering is het belangrijk om te kijken naar de grootte van het raam, de gewenste lichtinval en privacy, en natuurlijk het budget. Het is aan te raden om te investeren in zonwering die niet alleen de zon, maar ook de warmte buiten houdt, zodat je in de zomer een aangenaam binnenklimaat hebt en energie bespaart op het koelen van je huis.