Zelf een klein of groot gat boren in glas – of plexiglas

Glas is een fragiel materiaal dat veel gebruikt wordt in onze huizen, van ramen en deuren tot tafelbladen en decoratieve stukken. Het kan soms nodig zijn om een gat in glas te boren voor bijvoorbeeld het bevestigen van een haakje, het installeren van een lamp of het creƫren van een uniek kunstwerk. Op een veilige manier een gat boren in glas kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste gereedschappen en technieken kun je dit veilig en succesvol doen. In dit artikel zullen we bespreken hoe je kleine en grote gaten in glas kunt boren, maar ook gaten in plexiglas.

Glasboren

De basisstappen voor het boren van een gat in glas

Voordat we ingaan op het specifieke proces voor het boren van kleine en grote gaten, is het belangrijk om enkele basisstappen te begrijpen die van toepassing zijn op beide situaties. Volg de onderstaande richtlijnen voor een veilige en effectieve klus.

Veiligheidsmaatregelen

 • Draag altijd werkhandschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen glassplinters.
 • Werk op een stabiele en vlakke ondergrond om het risico op schade aan het glas te verminderen.

Geschikt gereedschap

 • Voor gaten boren in glas gebruik je geen standaard boor, maar een boormachine die wat minder heftig boort en het glas niet kan beschadigen. Voor het boren van een klein gat gebruik je het liefst een diamantboor. En voor het boren van grotere gaten, kun je het beste een zogeheten glasboor gebruiken.
 • Zorg ervoor dat je een boormachine hebt met variabele snelheid om de snelheid aan te passen aan het type glas dat je boort.
 • Tot slot heb je ook een markeerstift en schilderstape nodig voor deze klus.

Let op! Boor niet te lang door met een oude boor, want boren in glas met ondeugdelijk gereedschap kan leiden tot het breken van het glas of het veroorzaken van splinters tijdens het boren.

Smering

 • Breng een geschikt smeermiddel aan op het glas en de boor om wrijving en hitte te verminderen. Een mengsel van water en afwasmiddel kan dienen als een effectieve smering.

Het boren van een klein gat in glas

Voor het boren van een klein gat, bijvoorbeeld voor het bevestigen van een schroef of een haakje, gebruik je het liefste een diamantboor en volg je deze stappen.

 1. Plaats het glas op een stevige ondergrond en teken de locatie van het gat af met de markeerstift en plaats hierover vervolgens een stukje schilderstape.
 2. Begin met het boren op een lage snelheid om een geleidelijke start te maken. Houd de boor loodrecht op het glas. Oefen zelf zo min mogelijk druk uit en laat de boor zijn werk doen.
 3. Terwijl je boort, zorg je ervoor dat het glas en de boor goed gesmeerd blijven. In het geval het glas dik is, stop je af en toe om het glas schoon te maken en opnieuw te smeren.
 4. Ga door met boren totdat je het gewenste gat hebt bereikt. Zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefent om breuk te voorkomen.

Het boren van een groter gat in glas

Voor het boren van een groter gat in glas maak je gebruik van een glasboor. Het boren van een groot gat in glas vereist extra voorzorgsmaatregelen om schade aan de glazen plaat te voorkomen. Hier zijn de benodigde stappen voor het boren van een groter gat in glas:

Gebruik een houten plaat als geleiding

 1. Om de juiste positie voor het boorgat te behouden, kun je een houten plaat gebruiken. Boor eerst een gat in het hout dat overeenkomt met de gewenste positie op het glas.
 2. Plaats de houten plaat op de glazen plaat en bevestig deze met behulp van lijmklemmen. Zorg ervoor dat het gat in het hout precies boven het gewenste boorgat in het glas ligt.
 3. Boor nu langzaam door het gat in het hout heen, zodat je precies op de juiste plaats boort in het glas. De houten plaat fungeert als geleiding en helpt om de boor op koers te houden.

Gebruik water om oververhitting te voorkomen:

 1. Vul het gat in de houten plaat met water voordat je begint met boren. Het water fungeert als een koelmiddel en voorkomt oververhitting van het glas tijdens het boren.
 2. Tijdens het boren is het belangrijk om regelmatig te controleren of er nog voldoende water in het gat aanwezig is. Voeg indien nodig meer water toe om de boor en het glas koel te houden.

Boor langzaam en secuur

 1. Bij het boren van een groter gat is het cruciaal om weinig druk op het glas uit te oefenen. Houd de boormachine stevig vast, maar oefen geen overmatige druk uit.
 2. Laat de boormachine altijd langzaam draaien tijdens het boren. Verhoog de snelheid niet en voorkom te veel trillingen. Een langzame en gecontroleerde boorbeweging minimaliseert het risico op schade aan het glas.
 3. Neem de tijd en wees geduldig tijdens het boren. Haast je niet en boor zo secuur mogelijk om een glad en nauwkeurig gat te verkrijgen.

Het boren van een gat in plexiglas

Niet alle soorten plexiglas zijn geschikt om te boren. Er zijn twee productiemethoden voor plexiglas: extrusie en gieten. De extrusiemethode is goedkoper omdat de fabrikant meer platen kan produceren uit dezelfde hoeveelheid grondstof. Echter, bij het boren, buigen of zagen kan extrusieplexiglas gemakkelijk scheuren of breken. Om dit risico te vermijden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de betere kwaliteit plexiglas gebruikt, namelijk de gegoten variant.

 1. Bevestig de plaat stevig met lijmklemmen op een vlak oppervlak om de tafel of werkbank te beschermen tegen beschadigingen wanneer de boor “uitloopt”.
 2. Plaats een gewone ijzerboor of HSS-boor in je boormachine.
 3. Gebruik schildertape om het gebied waar je gaat boren af te plakken en markeer de exacte locatie van het boorgat.
 4. Zorg ervoor dat de boor loodrecht op de plaat staat en laat hem op een middelmatige snelheid draaien.
 5. Oefen slechts lichte druk uit en laat de boor het meeste van het werk doen.
 6. Terwijl je de boor uit het gat haalt, blijf je hem draaiende houden.
 7. Eventuele ruwe randjes kunnen worden bewerkt met schuurpapier

Extra tips voor het boren in plexiglas

 • Boor grotere gaten in plexiglas in meerdere stappen. Begin met een klein boortje en gebruik vervolgens steeds grotere boordiameters.
 • Een nieuwe, extreem scherpe boor kan het plexiglas laten uitscheuren. Het is beter om een boor te gebruiken waarvan de scherpte al iets minder is. Als je een nieuwe boor gebruikt, boor dan eerst wat gaten in hout of aluminium om de scherpte iets te verminderen.
 • Houd voldoende afstand tussen het boorgat en de rand van de plaat. Als richtlijn geldt dat de afstand minimaal twee keer de dikte van de plaat moet zijn. Bij een plaatdikte van 4 mm houd je dus een afstand van minstens 8 mm van de rand aan.

Toch liever de hulp van een professional inschakelen?

Ben je niet zeker bent van je vaardigheden of als het gaat om een waardevol project of speciaal glas? Dan raden we je aan om een professionele glaszetter te raadplegen om het boren van het gat veilig en nauwkeurig te laten uitvoeren. Zo ben je verzekerd van een mooi eindresultaat. Via de dienstenpagina op Kluskenner.nl vind je eenvoudig de juiste klusser voor ieder soort taak. Je geeft op de pagina van de desbetreffende dienst aan waar je precies hulp bij nodig hebt en vervolgens ontvang je offertes van betrouwbare professionals bij jou in de buurt. Simpel, of niet?

Meer handige klustips lezen

Veel klussen in en rondom huis zijn eenvoudig zelf te doen, wanneer je over de juiste kennis beschikt. Daarom bieden wij onze lezers via de Kennisbank de beste tips voor allerlei verschillende klussen aan! Er worden regelmatig nieuwe blogs toegevoegd, zodat onze bezoekers steeds meer kunnen leren over het zelfstandig oplossen van uitdagingen. Hieronder vind je een selectie met blogs die je mogelijk ook interesseren: