Hoe je een wc ontstopt zonder een loodgieter

Een verstopte wc kan voor veel ongemak zorgen. Gelukkig hoef je niet altijd een loodgieter te bellen om dit probleem op te lossen. In deze blog delen we handige tips en trucs om een wc te ontstoppen zonder professionele hulp in te schakelen. Met deze eenvoudige doe-het-zelfmethoden is de kans groot dat je zelf verstopping kan verhelpen. En lukt het zelfs met deze tips niet? Dan kun je altijd via onze website een loodgieter inschakelen die jouw probleem binnen een handomdraai kan verhelpen. Lees verder om te ontdekken welke trucs je kunt proberen om het toilet zelf te ontstoppen.

Wc ontstoppen met ontstopper met pomp

1. Gebruik een ontstopper

Eén van de meest gebruikte methoden om een wc te ontstoppen, is door een ontstopper te gebruiken. Zorg ervoor dat je een ontstopper met een rubberen zuignap gebruikt. Plaats de zuignap over de afvoeropening van de wc en duw stevig naar beneden. Maak een aantal krachtige pompende bewegingen om de verstopping los te maken. Herhaal dit proces een paar keer totdat het water begint weg te lopen. Werkt dit niet? Probeer dan eens een ‘heavy duty’ ontstopper, of een wc ontstopper met pomp voor nóg meer zuigkracht.

Geen ontstopper in huis?

Als je geen ontstopper in huis hebt, kun je proberen de verstopping te verhelpen met behulp van de toiletborstel. Door hier een oude doek omheen te winden, vergroot je het oppervlakte en sluit je de hals van de wc beter af.  Vervolgens duw je de borstel met beleid in de wc hals, om de verstopping niet verder vast te duwen. Wanneer de borstel met doek in de hals zit, kun je hem snel terug trekken om zuigkracht te creëren. Het is vaak nodig om dit proces meerdere malen te herhalen.

Daarnaast kun je het ook proberen met een plastic zak en water. Je zult een stevige plastic zak (die niet zal scheuren) met water en drukt deze in de hals. Dan trek je het er snel uit om wederom te zorgen voor de benodigde zuigkracht die nodig is om de verstopping los te trekken.

2. Maak gebruik van kokend water en afwasmiddel

Een combinatie van kokend water en afwasmiddel kan soms wonderen doen bij het ontstoppen van een wc. Knijp eerst een flinke hoeveelheid afwasmiddel in de wc-hals. Giet dan een emmer met een flinke hoeveelheid kokend water in de wc-pot. Doe dit vanaf ongeveer 1 meter hoogte, zodat het gewicht en kracht van het water groter zijn. Het hete water kan de opgehoopte vet- en zeepresten oplossen en de verstopping opheffen. Laat het water enkele minuten inwerken en spoel vervolgens door om te controleren of de verstopping is verdwenen. Om spetteren op de vloer te voorkomen, leg je eerst een oude handdoek onder het toilet.

3. Gebruik een ontstoppingsmiddel

Als de bovengenoemde methoden niet werken, kun je overwegen om een ontstoppingsmiddel te gebruiken. Er zijn verschillende chemische ontstoppingsmiddelen op de markt die speciaal zijn ontworpen om verstoppingen in de wc te verhelpen. Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig op en gebruik het middel met de nodige voorzichtigheid, aangezien ze potentieel schadelijke chemicaliën bevatten. Laat het ontstoppingsmiddel enige tijd inwerken en spoel de wc daarna goed door.

4. Maak gebruik van een ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer genoemd is een handig hulpmiddel om hardnekkige verstoppingen te verwijderen. Steek de veer voorzichtig in de afvoeropening en draai, duw en trek aan de veer terwijl je deze langzaam in de afvoer beweegt. Hiermee kun je de verstopping losmaken en verwijderen. Wees voorzichtig bij het gebruik van een ontstoppingsveer om schade aan de wc-pot te voorkomen.

Belangrijke veiligheidstips:

  • Draag altijd handschoenen en beschermende kleding tijdens het ontstoppen van de wc om contact met vuil en potentieel schadelijke stoffen te voorkomen.
  • Gebruik geen chemische ontstoppingsmiddelen als je een septic tank hebt, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor het systeem.
  • Wees voorzichtig bij het gebruik van ontstoppingsgereedschappen om schade aan de wc-pot of de afvoerleiding te voorkomen.
  • Als je niet zeker bent van je vaardigheden met de ontstoppingsveer of als de verstopping hardnekkig is, schakel dan altijd een professionele loodgieter in om verdere schade te voorkomen.

Huur een professionele loodgieter in

Hebben onze tips je niet verder geholpen en zit je ondanks al jouw moeite nog steeds met een verstopte wc? Dan wil je natuurlijk dat het zo snel mogelijk wordt opgelost door een professional die er meer verstand van heeft. Gelukkig vind je eenvoudig een ervaren loodgieter in jouw buurt via Kluskenner.nl! Op deze pagina kun je eenvoudig jouw klus plaatsen, waarna vervolgens verschillende loodgieters jou een offerte zullen aanbieden. Jij kiest voor de loodgieter met de offerte die jou het meest aanspreekt. Dus, heb je last van een verstopping in jouw toilet en zit je met de handen in het haar om een oplossing te vinden? Geef dan nu de klus uit handen en profiteer binnenkort weer van een goed functionerend toilet dat moeiteloos doorspoelt.

Valt er meer te doen in of rondom huis? Ook voor allerlei andere klussen kun je terecht op de dienstenpagina om hiervoor een geschikte klusser te vinden. Van het repareren van de airconditioning tot het leggen van bestrating en zelfs bruidsfotografen: voor elke klus is een geschikte vakman te vinden.

Meer handige klustips lezen

Het zelf uitvoeren van klussen in en rondom je huis kan eenvoudig zijn, mits je over de juiste kennis beschikt. Daarom voorzien wij onze lezers via onze Kennisbank van de beste tips voor diverse klussen! We voegen regelmatig nieuwe blogs toe, zodat onze bezoekers steeds meer kunnen leren over het zelfstandig aanpakken van verschillende uitdagingen. Hieronder vind je een selectie van blogs die mogelijk ook interessant voor je zijn: